Onderzoek naar juiste wijze medicijngebruik

Foto: Publiek Domein

Het Universitair Medisch Centrum (UMCG) start vandaag, maandag 18 november een expertisecentrum op, het ‘Medication Adherence Expertise Center of the Northern Netherlands'(MAECON) om therapietrouw te bevorderen. Dit wil zeggen dat patiënten op de juiste wijze, op de juiste tijd en in de juiste hoeveelheid hun medicijnen innemen.

In Europa gaan jaarlijks volgens schattingen zo’n tweehonderdduizend mensen dood door het niet goed innemen van medicijnen. Een verminderde mate van therapietrouw zorgt voor een verhoogd risico op nieuwe ziekte en sterfte. Trouw zijn en blijven aan je medicatie gebeurt wereldwijd maar door 50 procent van de mensen die medicijnen voorgeschreven krijgen.

Expertisecentrum

In het nieuwe expertisecentrum MAECON werken apothekers, huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen, praktijkondersteuners van huisartsen en onderzoekers samen. Zij onderzoeken hoe ze de therapietrouw kunnen verbeteren.

MAECON gaat onderzoek doen naar nieuwe methoden om therapietrouw te meten. Dit kan bijvoorbeeld met eHealth-technologieën als smart inhalers en slimme pillenstrips en -potjes, maar ook via analyse van hoofdhaar.

Daarnaast wil MAECON via big data nagaan welke groepen minder therapietrouw zijn en worden studenten en zorgverleners via onderwijs getraind in motiverende gesprekstechnieken, communicatie en gedeelde besluitvorming rondom geneesmiddelgebruik.

Issuekalender

Op initiatief van het UMCG is 18 november de komende jaren uitgeroepen tot nationale Dag van de Therapietrouw; het is dan nu ook terug te vinden in de jaarlijkse Issuekalender. Daarmee hoopt het UMCG meer aandacht te vragen voor het op de juiste manier innemen van medicijnen.

Vandaag, maandag 18 november is er een symposium over therapietrouw in het UMCG.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen