UMCG-artsen ontwikkelen kindvriendelijke alternatief voor knoopcelbatterij

Foto: De Redactie

Twee artsen van het UMCG hebben samen met wetenschappers van de TU Delft en de RUG hebben een kindvriendelijke knoopcelbatterij ontwikkeld, die niet zo gevaarlijk is als deze wordt ingeslikt. Dankzij een zekering gaat de batterij na een paar minuten uit als kinderen hem inslikken.

Jaarlijks overlijden er wereldwijd ongeveer tweeduizend kinderen na het inslikken van een knoopcelbatterij. Hart-longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers zagen ze geregeld voorbij komen; kinderen die een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. Het gaat om de bekende knoopcelbatterij met een diameter van 2 cm, die bijvoorbeeld in de led-kaarsjes zitten of in de autosleutel en in die leuke knuffel met muziek.

De beide artsen zagen de noodzaak hier iets tegen te doen en sloegen zij de handen ineen met de TU Delft. Samen met Professor Marnix Wagemaker en Research Technician Frans Ooms deden zij de afgelopen jaren onderzoek naar de ontwikkeling van een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Het onderzoek resulteerde in een gezamenlijke patentaanvraag vanuit het UMCG, de RUG en de TU Delft.

Zekering stopt stroom knoopcelbatterij

Ebels: “Wanneer een knoopcelbatterij wordt ingeslikt, zal de elektrische lading die door de batterij wordt gegenereerd, onmiddellijk beginnen weefsel op te lossen waardoor een kind blijvende schade houdt of in het ergste geval overlijdt. In samenwerking met de TU Delft hebben we een gezekerde knoopcelbatterij ontwikkeld. Deze zekering onderbreekt binnen enkele minuten na inname automatisch de stroom van de knoopcelbatterij. Door deze stroomonderbreking wordt veel leed voorkomen”. Dit zogenaamde “Fused Button Battery-systeem” is te gebruiken bij alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen.

Toch een knoopcelbatterij ingeslikt? Honing en direct naar een arts!

Een tip voor ouders hebben de artsen wel: “Het gevaar komt ironisch genoeg van gebruikte en lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten. Dat heeft gelukkig bijna iedereen in huis. En raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen