Drie spelers van Rugby Academy Noord Oost naar Zuid-Afrika voor uitwisselingsprogramma

Duncan van der Til (rechts) in actie.
Foto: Rugbyclub Groningen

Drie spelers van Rugby Academy Noord Oost (RANO) vertrekken in januari 2020 voor een periode van twee jaar naar Zuid-Afrika. Tys Koopmans en Duncan van der Til van rugbyclub Groningen en Max Plaizier van The Big Stones uit Havelte gaan twee jaar op rugby uitwisseling naar Northwood School in Durban.

Deze drie spelers studeren en rugbyen de komende twee jaar om hun rugbyvaardigheden naar een hoogniveau te brengen. Het verblijf vindt plaats in het kader van een uitwisselingsprogramma tussen de Nederlandse Rugby Academy’s en de Northwood School in Durban.

Tys, Duncan en Max

Tys Koopmans, Duncan van der Til en Max Plaizier, allen 16 jaar zijn van jongs af aan met rugby bezig en vanaf het begin actief geweest bij RANO onder leiding van hoofdtrainer Sam Brouwer. Zij hopen hun carrière nu een extra impuls te geven in een land dat bezeten is van rugby. Momenteel spelen zij allen voor Oranje U-17. De jonge spelers komen gedurende de grote schoolvakanties (twee maal per jaar) terug naar Nederland, waar zij tevens voor hun eigen land zullen uitkomen.

Academy

Voor het eerst sinds de oprichting van de Rugby Academy’s in 2008 is gekozen voor een nationale selectieronde. Voorheen werkte Rugby Academy Zuid West exclusief samen met de Northwood School. De nu geselecteerde spelers zijn alle drie afkomstig van Rugby Academy Noord Oost. RANO is een van de jongste van de zes Nederlandse Academy’s.

Talentvolle jeugdspelers kunnen in aanmerking komen voor deelname aan een Rugby Academy. Zij trainen dagelijks zo’n twee uur onder leiding van (inter)nationale trainers die zelf ervaring hebben met toprugby. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen na een toelatingstest worden toegelaten tot een van de 6 Rugby Academy’s in ons land. Toegelaten zijn tot de Academy betekent een talentenstatus bij het NOC*NSF. Die status maakt het mogelijk om in samenwerking met de Topsport Talent School onder schooltijd te trainen.

Uitwisseling met Northwood

Sinds de start van de samenwerking met de Northwood School in 2013 zijn diverse kandidaten uitgegroeid tot succesvolle nationale en internationale spelers die hun carrière wereldwijd hebben voortgezet. Een van de bekendste spelers die hetzelfde programma bij Northwood School in Durban doorliep, is David Weersma (RAZW), die in 2013 naar Zuid-Afrika vertrok. Hij speelt momenteel voor het nationale Oranje XV.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden