Eerste Innovatieprijs van het Klaas Dijkstrafonds voor studenten Engineering van het Alfa-college

Foto: Communicatie Alfa-college

Hand in hand, duurzame energie en innovatie! Het team, bestaand uit 3e jaar leerlingen engineering, Johan Braaksma, Kevin Medendorp en Matthijs Kruit van het Alfa-college hebben de Innovatie prijs vanuit het Klaas Dijkstra Fonds uitgereikt gekregen.

Het is de eerste keer dat vanuit het Klaas Dijkstra Fonds de Innovatie prijs werd uitgereikt aan team “Het duurzame energie project”.

Projecten Innovatie, Energie en Duurzaamheid

Ruim 75 derde jaars studenten hebben in teams deelgenomen aan diverse projecten in het kader van Innovatie, Energie en Duurzaamheid. Het winnende project “Het duurzame energie project” is voortgekomen uit een opdracht van ondernemer Jeroen Prummel, van Cirkant-advies. Jeroen heeft enkele jaren geleden een autarkisch (zelfvoorzienend) energie systeem ontworpen en gemaakt (E source), dat op dit moment op het voormalige Suikerunie terrein staat en energie oplevert.

Opdracht

De opdracht voor de studenten was een “suntracker” te ontwerpen voor de E source zodat deze de zon volgt en een hogere opbrengst heeft. Gezien het materiaal en de vormgeving een uitdagende opdracht, waarin innovatie het sleutelwoord is.

Tevens was de opdracht om deze energiebron op het schoolplein van de Admiraal de Ruyterlaan 2 om te bouwen als oplaadpunt voor onder andere elektrische fietsen, telefoons en tablets. Het team moest hierdoor rekening houden met nog meer wensen en product- en omgevingseisen. Er werd een beroep gedaan op hun creativiteit en inzicht om dit technisch mogelijk te maken.

Presentatie suntracksysteem

Tijdens de presentatie lieten de studenten vol trots zien dat het suntracksysteem gedegen in elkaar zit en dat overal aan is gedacht, zoals bijvoorbeeld de verschillende zonnestanden van het jaar en veiligheidsaspecten. En zijn er ook toepassingen van windenergie onderzocht om op het energiesysteem te plaatsen om ook op zon arme dagen stroom te leveren. Door toepassing van aanpassing op het systeem is er een extra opbrengst van 36 procent.

Voorzitter van Stichting Klaas Dijkstra fonds, Sjoeke Snijdelaar, is zeer onder de indruk van de professionele presentatie en vindt dat de studenten heel zorgvuldig te werk zijn gegaan en hebben ze twee zeer innovatieve producten opgeleverd. “Jullie toekomst is verzekerd, dat kan ik jullie nu al vertellen” zegt ook Greetje Groen, bestuurslid van de Stichting. Opdrachtgever Jeroen Prummel benadrukt dat dankzij het uitwerken van de opdracht en het bijbehorende denkwerk van de studenten hij met zijn bedrijf weer een vervolgstap kunnen zetten in het ontwikkelproces van de E source.

Door het succes van het programma Energie en Duurzaamheid wordt dit volgend jaar opnieuw ingebed in het onderwijsprogramma en krijgen studenten opnieuw kans om producten te innoveren.

Stichting Klaas Dijkstra Fonds

De Stichting Klaas Dijkstra Fonds is een particulier fonds dat zich ten doel stelt het ondersteunen van jongeren in Nederland en in ontwikkelingslanden die zich op het gebied van de techniek of de kunsten voorbereiden op de zelfstandige uitoefening van een beroep of bedrijf.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen