Nationale Dodenherdenking in Groningen

Foto: CC BY-SA 2.5/Wikipedia Commons/ Onderwijsgek

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

De Nationale Herdenking vindt traditiegetrouw plaats vanaf 18.00 uur tot 21.09 uur (zonsondergang) door de vlag half stok te hangen als blijk van eerbied en respect voor de oorlogslachtoffers.

Programma

Vanaf 09.00 uur ’s morgens worden er kransen en bloemen gelegd op gedenkwaardige locaties door de hele stad, zoals onder andere de Joodse Begraafplaats, het N.S.-Monument en Indië-Monument aan de Selwerderhof, het voormalig Huis van Bewaring en de Canadese plaquette in het stadhuis.

In Groningen wordt om 18.35 uur een krans gelegd bij het Joods Monument door het Gemeentebestuur, de stichting 4 mei Groningen en de Joodse Gemeente.

Hierna vertrekt om 18.45 uur een stoet vanaf de Hereweg voor een stille tocht naar het Martinikerkhof via de Hereweg, het Hereplein, het Gedempte Zuiderdiep, de Oosterstraat en de Grote Markt.

De aankomst van de Stille Tocht op het Martinikerkhof is om 19.40 uur. Burgemeester Peter den Oudsten houdt een toespraak om 19.45 uur en Henrike Vellinga, leerling van het Praedinius Gymnasium, draagt het gedicht ‘Zo gaat het‘ voor. Ze is finaliste van de dichtwedstrijd “Dichter bij 4 mei”.

Na het taptoesignaal worden vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

Na de twee minuten stilte volgt één couplet van het Wilhelmus, gevolgd door de kranslegging bij het monument van St. Joris en De Draak.

Jongeren van De Noorderlingen Vooropleiding Theater spelen om 21.00 uur “De Onmisbaren” in het kader van Theater Na de Dam. Verhalen over verdwenen families uit Groningen vormen de inspiratie voor deze voorstelling.

Herdenkingen elders in Groningen

Ook op andere plekken in de stad kan men vanaf 20.00 uur de doden herdenken, bijvoorbeeld op de begraafplaats Nederlands Hervormde Kerk in Engelbert, de Nieuwe begraafplaats Noorddijk, vooraf gegaan door een Stille Tocht en het monument aan de Boeiersingel in Hoogkerk.

Voor meer informatie en het hele programma: 4meigroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen