De
provincie Groningen heeft het aantal gevraagde opvangplekken voor de spreidingswet ruim gehaald. De Groningse gemeenten moesten 2715 plekken realiseren per 1 juli 2025, maar ze zitten op 4525 plekken. Daarvan zijn 285 plekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen en de rest voor reguliere opvang.
In Groningen staat het aanmeldcentrum Ter Apel, waar vaak meer mensen overnachten dan de toegestane 2000. Andere gemeenten vangen meer mensen op om de gemeente Westerwolde te ontzien. Commissaris van de Koning René Paas vraagt in zijn brief aan asielminister Marjolein Faber wederom aandacht voor de situatie in Ter Apel. "De oplossing moet liggen in het realiseren van voldoende landelijk gespreide duurzame opvangcapaciteit met een realistische buffer om pieken te kunnen opvangen en een betere doorstroming van statushouders uit asielzoekerscentra."
Paas geeft de tien Groningse gemeenten een compliment voor het regelen van de plekken. Daarnaast zegt hij dat er afspraken zijn gemaakt over onder meer zorg en onderwijs.
De commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, doet vanuit zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid een herhaald beroep op de minister van Asiel en Migratie om de Spreidingswet in de volle breedte uit te blijven voeren. Ook vraagt hij aandacht voor de actuele situatie in en rondom het aanmeldcentrum Ter Apel.
Paas pleit voor een oplossing die moet liggen in het realiseren van voldoende landelijk gespreide duurzame opvangcapaciteit. Bovendien moet er voldoende opvang zijn om pieken te kunnen opvangen en een betere doorstroming voor statushouders uit Azc's. Paas roept de minister op om dit met de grootst mogelijke voortvarendheid te realiseren.
Minister Faber moet de plannen nu beoordelen, maar zij wil de spreidingswet het liefst zo snel mogelijk intrekken. Faber neemt uiterlijk 31 december 2024 een definitief besluit over het aantal opvangplekken voor asielzoekers, dat individuele gemeenten de komende twee jaren moeten realiseren.