Klanten van Albert Heijn merken waarschijnlijk in de loop van maandag al dat bepaalde producten in de schappen niet meer worden aangevuld, verwacht de supermarktketen. Door de staking liggen twee van de zes distributiecentra bijna volledig plat, namelijk die in Geldermalsen en Zwolle.
Welke producten het eerste op dreigen te raken, is volgens een woordvoerster van Albert Heijn nog lastig te zeggen. Het hoeft niet per se om versproducten te gaan. In Geldermalsen worden veel andere producten verwerkt, zoals shampoo.
De vakbonden FNV en CNV hadden de supermarktketen een ultimatum gesteld tot 17.00 zondagmiddag. Als er tegen die tijd een goed voorstel voor loonsverhoging zou liggen, zouden de stakingen van de baan zijn. De directie van Albert Heijn is volgens FNV echter niet op de eis ingegaan. En dus wordt er nu gestaakt.
Bij alle zes distributiecentra van Albert Heijn wordt komende dagen actiegevoerd, hebben de vakbonden aangekondigd. De staking begon zondagavond al onder parttimers.
AH laat weten een loonsverhoging van acht procent te hebben geboden. ‘Zes procent per direct en twee procent per januari 2024. Met dit bod is de structurele loonstijging voor medewerkers van de distributiecentra na één jaar meer dan acht procent. Dit ligt boven het gemiddelde van nieuwe CAO’s die nu voor één jaar worden afgesloten,’ aldus een woordvoerder van Albert Heijn. Volgens de bonden is dat veel te weinig. Mede vanwege de hoge inflatie eist FNV dat de salarissen van de medewerkers in een jaar structureel stijgen met 14,3 procent.
In de zes distributiecentra van Albert Heijn werken volgens de keten ongeveer 6000 mensen, van wie circa de helft op uitzendbasis. Vanuit deze locaties worden alle filialen van Albert Heijn in Nederland en België bevoorraad.