Het Jonge Harten Festival, dat afgelopen week plaatsvond, is door meer dan 6.000, vooral jonge, bezoekers bezocht.
Het doel van het festival was negen dagen lang de mindset Play Around ervaren. Een mindset die uitnodigde om bestaande kaders open te breken, een eigen plek te claimen, eigen keuzes te maken en nieuwe dingen uit te proberen, om zo tot nieuwe inzichten en ervaringen te komen. Een mindset waarin de stem van de jongeren een podium kreeg door een programma met voorstellingen, coproducties, workshops, masterclasses, talks en installaties.
"Jonge Harten kijkt samen met een jong en talentvol festivalteam vol trots terug op negen festivaldagen, waarin de stem van de jongeren op vele manieren klonk en werd gehoord".
Mindset verder dan het festival
Hoe succesvol het festival ook was, achter de schermen kampt het festival met een identiteitscrisis, omdat er geen meerjarige organisatiebijdrage van het Fonds Podiumkunsten is ontvangen voor de jaren 2025-2028.
Om de toekomst van Jonge Harten veilig te stellen werkt Jonge Harten met verschillende partners zoals de Kunstwerf, bestaand uit De Steeg, Het Houten Huis, De Noorderlingen en NITE. Behalve voorstellingen op deze locaties werd er ook geprogrammeerd in de bekende theaters als Grand Theatre, SPOT en de Nieuwe Kerk.
Blik op de toekomst
"Op dit moment is nog niet duidelijk hoe het festival er in de toekomst precies uit zal uitzien", meldt de organisatie. "Wel is zeker dat Jonge Harten volgend jaar weer zal plaatsvinden, en dat dat zal zijn tussen 15 en 22 november. De exacte vorm van het festival ontstaat uit gesprekken met het publiek, de makers en partners. De toekomst wordt benaderd vanuit verschillende perspectieven; wat hebben jongeren nodig, wat betekent Jonge Harten voor hen, en welke ruimte en aandacht moet er voor hen zijn? Wat zeker is, is dat de inzet van Jonge Harten voor jongeren blijft: met hen, voor hen en hen serieus nemend. Dit is de kern van het festival, en die blijft onveranderd, terwijl de structuur eromheen adaptief vormgegeven wordt".