Het aantal WW-uitkeringen nam in mei af in Groningen. De krapte op de arbeidsmarkt is minder groot, blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van uitkeringsinstantie UWV. Hiermee zijn de personeelstekorten echter niet voorbij. Voor veel beroepen blijft het lastig om personeel te vinden.
Afname WW-uitkeringen in Groningen
Eind mei ontvingen 5.894 inwoners van Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,8% van de Groningse beroepsbevolking. In mei nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen af met 1,2% (73 uitkeringen). In de gemeente Groningen ontvingen 2.454 inwoners een uitkering, een afname van 0,3 procent.
De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen kwam vanuit de uitzendsector en de bouw. Vooral stratenmakers, schilders en productiemedewerkers ontvingen minder uitkeringen. Ook vanuit zorg & welzijn nam het aantal uitkeringen af. Vanuit de overige commerciële dienstverlening, de detailhandel en de metaalindustrie was er een toename van het aantal WW-uitkeringen.
Spanning arbeidsmarkt iets lager
De krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2024 iets lager dan het laatste kwartaal van 2023. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de spanningsindicator van UWV. De spanningsindicator is een maat voor de krapte op de arbeidsmarkt. Hoe hoger de spanning, hoe moeilijker het is voor werkgevers om personeel te vinden: er zijn dan relatief minder WW’ers met een kortlopende uitkering (tot zes maanden) per openstaande vacature.
De spanning neemt nu voor het vierde kwartaal op rij af. Hoewel de spanning lager is dan op zijn hoogtepunt midden 2022, blijft de arbeidsmarkt in Groningen krap. In Nederland is de spanning op de arbeidsmarkt hoger dan in Groningen. De krapte in Groningen is op dit moment het hoogst in ICT beroepen. Het gaat vooral om databank- en netwerkspecialisten en software- en applicatieontwikkelaars. Ook in openbaar bestuur (met name juristen en ambtenaren burgerzaken) en zorg & welzijn beroepen (onder andere artsen en verpleegkundigen) is de krapte groot. In de agrarische beroepen en creatieve & taalkundige beroepen is de spanning het minst hoog.
Prognoses: minder harde banengroei, maar tekorten blijven
De conclusies uit de nieuwe cijfers van de spanningsindicator zijn in overeenstemming met de regionale arbeidsmarktprognoses die UWV op 4 juni 2024 publiceerde. Hieruit blijkt dat het aantal werknemersbanen in Groningen de komende twee jaren minder hard stijgt dan ervoor, maar dat de personeelstekorten voorlopig blijven. Dit komt met name door de vergrijzing, waardoor een behoorlijk deel van het personeel in de komende jaren vervangen moet worden.