Kans op dichte (vuurwerk)mist tijdens jaarwisseling

Foto: Publiek Domein

Door een combinatie van weinig wind en vuurwerkdampen is de kans op dichte vuurwerkmist tijdens de jaarwisseling groot, voorspelt Weeronline. Mensen met longklachten kunnen hier veel last van hebben.

De vuurwerkdampen kunnen met weinig wind ophopen en lang blijven hangen. Ook op plaatsen waar geen vuurwerk wordt afgestoken kan het mistig worden. Mensen met longklachten kunnen veel last ondervinden van het fijnstof dat vrijkomt bij het afschieten van vuurwerk.

Smog

Door vuurwerkdampen kan sneller mist ontstaan en kan het zicht slechter worden. Bij het afschieten van vuurwerk komt veel fijnstof vrij. Doordat er weinig wind is blijven deze stofdeeltjes lang hangen. De kruitdamp zelf is geen mist maar smog.

Het KNMI verwacht dat de jaarwisseling gepaard gaat met zeer dichte mist, waarbij het zicht minder dan 50 meter kan zijn en lokaal zelfs kan teruglopen tot circa 10 meter. Die omstandigheden worden verergerd door het vuurwerk, aldus het weerinstituut. De kans op zeer dichte mist met weinig zicht lijkt voorlopig het grootst in het noordoostelijke deel van het land.

Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag start mogelijk nog met mist. Geleidelijk gaat de zon volgens Weeronline op meer plaatsen schijnen. Het wordt een droge dag met maximaal 5 tot 6 graden. Degenen die een nieuwjaarsduik gaan nemen hebben een klein beetje geluk. De temperatuur van het zeewater is iets warmer dan de luchttemperatuur, namelijk 7 tot 8 graden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen