Provincie Groningen vaart vanaf nu slim en groen

Foto: Provincie Groningen

Het nieuwe provinciale inspectieschip de ‘PW18’ is na een jaar bouwtijd en een testperiode dinsdag opgeleverd en officieel overgedragen aan doopvrouwe Fleur Graper-van Koolwijk van de provincie Groningen door Koninklijke Niestern Sander. Dit nieuwe volledig elektrisch aangedreven inspectieschip is een landelijke primeur en kan een volledige werkdag CO2-neutraal varen, meldt de provincie.

Het hart van het schip bestaat uit een batterijpakket van ongeveer 5000 kg en het schip heeft twee grote elektromotoren voor de aandrijving. Door een uitgekiend systeem voor verwarming, koeling en warmteterugwinning wordt er zo zuinig mogelijk met energie omgegaan. Daarnaast bezit het schip de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid door gebruik van duurzame folie-, hout- en verfsoorten. En stille elektrische motoren.

Elektrisch schip

Het schip is gebouwd op de werf van Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl. Na ruim een jaar bouwtijd is het schip vanaf het afgelopen voorjaar uitgebreid getest. Het nieuwe inspectieschip PW18 vervangt het huidige schip en zal worden ingezet voor toezicht, handhaving en begeleiding van scheepvaart en evenementen op het water.

Zowel de provincieGroningen als scheepswerf Koninklijke Niestern Sander zijn trots op dit innovatieve en duurzame nieuwbouwproject.
Fleur Gräper-van Koolwijk zegt: “Prachtig dat ik eerder dit jaar in maart de PW18 mocht dopen. En dat het gelukt is om voor het einde van het jaar het schip in gebruik te nemen. “

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen