Oproep Groningse politiek voor snelle vervanging Paddepoelsterbrug

Foto: Google Maps

Alle 41 fracties in de Provinciale Staten en gemeenteraden van Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier hebben gezamenlijk een brief verstuurd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen en de Tweede kamer.

In de brief vragen zij aan de minister duidelijkheid te verschaffen over terugkomst van de brug, versnelling van de planvorming en het beschikbaar stellen van voldoende budget.

“Voor ons, volksvertegenwoordigers van alle partijen in de provincie Groningen en uit de gemeentes Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier staat als een paal boven water dat er een brug terug moet komen op de plek van de kapot gevaren brug”.

“Een brug die goed geschikt is voor fietsers en voetgangers, die op die plek tot afgelopen jaar sinds het graven van het van Starkenborghkanaal in de jaren dertig van de vorige eeuw verzekerd waren van een vaste verbinding”.

De Paddepoelsterbrug werd op 26 september 2018 geramd door een schip en raakte ontwricht. Hoewel reparatie voor de hand leek te liggen kwam de brug niet terug. “Inmiddels meer dan een jaar verder wachten omwonenden, dagelijkse gebruikers en recreanten op fiets en te voet nog altijd op duidelijkheid over de terugkeer van een brug”, aldus de partijen.

“Want de Paddepoelsterbrug is onderdeel van een eeuwen – zo niet milleniaoude route vanaf de Hondsrug naar het nog niet zo lang geleden tot Nationaal Landschap verheven Middag-Humsterland”.

De route is behalve een cultuur-historische grote waarde voor het landschap ook een zeer gewenste verbinding tussen de dorpen in de gemeenten Westerkwartier en het Hogeland en de gemeente Groningen. “Voor recreanten uit de stad Groningen om het ommeland in te fietsen of te wandelen – bijvoorbeeld uit de wijk Paddepoel die u bezocht – en ook voor de Pieterpadwandelaars vanuit de hele wereld. Voor forensen uit de omliggende dorpen naar hun werk in de stad Groningen, met name ook op het Zerniketerrein, waar u zelf zag welke grote en belangrijke ontwikkelingen daar plaatsvinden”.

De brug is ook voor ondernemers met hun café’s, restaurants, B&B’s en campings van levensbelang. Dagelijks gebruikten tot wel 800 mensen per dag de Paddepoelsterbrug. Deze mensen moeten nu al een jaar dagelijks tot wel 25 minuten langer omfietsen vanwege het verdwijnen van de brug. “Veel daarvan zijn schoolgaande kinderen, die nu langs andere, onveiligere wegen naar school moeten fietsen of gedwongen zijn de fiets thuis te laten”.

“Kortom: De Paddepoelsterbrug is van groot belang om de leefbaarheid van zowel de stedelijke als de dorps- en plattelandsomgeving op voldoende niveau te houden”.

De politieke partijen vragen duidelijkheid te verschaffen aan de omwonenden, die buitengewoon getroffen zijn doordat de brug kapot werd gevaren. Zij vragen duidelijkheid over de komst van een tijdelijke verbinding, duidelijkheid voor wandelaars en fietsers, voor forensen en recreanten en het toerisme in de regio. “Hoewel we zien dat u in antwoord op kamervragen recent al meer informatie gaf over de toekomst van een vaste verbinding, zijn veel van onze zorgen nog niet weggenomen”.

Minister, wij vragen u daarom: “Herstel deze eeuwenoude route en spreek onomwonden uit dat er een brug terugkomt op de plek van de oude Paddepoelsterbrug. Verlies daarbij de zorgvuldige inpassing in dit ecologisch en cultuur-historisch waardevolle gebied niet uit het oog. Reserveer voldoende geld om een brug te laten terugbouwen die goed bruikbaar is voor fietsers en voetgangers en neemt u alstublieft maatregelen voor het versnellen van de planvorming en het bouwen van die brug. De omwonenden en de gebruikers van de Paddepoelsterbrug wachten al te lang”.

De minister bezocht onlangs de wijk Paddepoel en de Zernike Campus. De partijen vinden het jammer dat de minister niet ging kijken bij de plek waar de brug lag.

“Na herstel van de verbinding maken we graag met u de fietstocht van Groningen naar Garnwerd om te laten zien hoe prachtig stad en ommeland elkaar weer kunnen ontmoeten bij een nieuwe Paddepoelsterbrug!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen