Start bouw Feringa Building gevierd: “Een historisch moment”

Start Feringa Building.
Start Feringa Building.
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

In aanwezigheid van professor dr. Ben Feringa en veel toekomstig gebruikers werd woensdag de eerste bouwfase van de Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) feestelijk gestart.

“Een historisch moment. In september 1969 wandelde ik deze universiteit binnen als student scheikunde. Vijftig jaar later mag ik de bouw van het nieuwe faculteitsgebouw, dat naar mij genoemd wordt, starten”, aldus de trotse naamgever van het gebouw, professor dr. Ben Feringa.

Afgelopen juli startten de funderingswerkzaamheden van de Feringa Building. De officiële bouwstart wordt nu gevierd met de onthulling van een zandsculptuur van het nieuwe gebouw en de opening van een publiek uitzichtpunt op de bouwplaats.

De sculptuur blijft de komende tijd openbaar zichtbaar bij de ingang van Nijenborgh 4, het gebouw van de Faculty of Science and Engineering dat wordt vervangen door de Feringa Building. De route naar het uitzichtpunt op de bouwplaats begint daar ook.

Architectuur

De Feringa Building is ontworpen als drie geschakelde V-vormen. Over de hele voorzijde loopt langs de glazen gevel een aantrekkelijk brede looproute die alle vleugels met elkaar verbindt en tegelijkertijd uitzicht biedt over de campus. De begane grond en de eerste verdieping vormen samen de ‘Plint’, met daarin ook het levendige atrium, een grote overkapte ruimte, geschikt voor activiteiten en verblijf.

Capaciteit en duurzaamheid

Jasper Knoester, decaan van de Faculty of Science and Engineering beschrijft het gebouw met trots: “Het maar liefst 260 meter lange en vijf verdiepingen hoge gebouw geeft straks ruimte aan zo’n 1.400 studenten en 850 medewerkers voor onze faculteit. Het krijgt 3 kilometer aan labtafels, 450 zuurkasten en 30 laser labs. Deze faciliteiten zijn enorm welkom voor onze groeiende faculteit.” Het gebouw krijgt 900 vierkante meter aan zonnepanelen en krijgt gasloze oplossingen.

Home to Nobel Prize Winners

Hoogleraar Ben Feringa kijkt er naar uit om met zijn groep te gaan werken in het gebouw dat zijn naam draagt. Bij het winnen van de Nobelprijs noemde hij de intensieve samenwerking met een grote groep jonge onderzoekers een belangrijke factor. “Mijn team bestaat uit de meest getalenteerde mensen, afkomstig uit wel 18 verschillende landen. Allemaal zijn ze op zoek naar wetenschappelijke uitdagingen, en stuk voor stuk willen ze doordringen tot de kern van de vraag. Het voelt voor mij als een voorrecht om met zo’n fanatieke club te mogen werken. Je creëert een omgeving waarin mensen echt aan het front van de wetenschap willen staan, ze moeten willen doorbreken, dat is de gedrevenheid, de ambitie die we hier delen,” aldus Feringa.

Dit is de eerste van twee bouwfasen waarin het de Feringa Building zal worden gemaakt en naar verwachting medio 2021 worden voltooid. Daarna kunnen de eerste onderzoeksgroepen van de faculteit hun intrek kunnen gaan nemen. In 2022-2023 zal de tweede bouwfase worden gerealiseerd.

De bouw is ook online te volgen via een webcam op de bouwplaats.

(Bijschrift foto: Officiële start van de bouw door prof. dr. Jasper Knoester, decaan van de Faculty of Science and Engineering, CvB-lid Hans Biemans, Edwin de Kuiper van Ballast Nedam, Prof. dr. Ben Feringa, en architect Joost Ector.)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen