Debat over aardbevingen in Groningen

Minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes.
Minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes.
Foto: © Rijksoverheid

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) wacht dinsdagavond een zwaar debat over de gaswinning in Groningen naar aanleiding van de aardbeving in Westerwijtwerd. Ook premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) worden in de Tweede Kamer verwacht.

Veel parlementariërs, ook van coalitiepartijen, zijn kritisch over met name de voortgang bij de schadeafhandeling en de versterking van onveilige woningen. Wiebes zal ook moeten uitleggen waarom de gaswinning in Groningen niet sneller kan worden afgebouwd. Hij neemt daarvoor ruim tien jaar de tijd omdat er eerst alternatieven moeten komen voor huishoudens en bedrijven.

SodM

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) kwam met een rapport waarin het Wiebes adviseert de gaswinning wel sneller af te bouwen dan hij nu van plan is. De minister waarschuwt evenwel dat dan de leveringszekerheid in het geding dreigt te komen.

SodM is ook kritisch over de manier waarop de overheid momenteel omgaat met de afhandeling van aardbevingsschade en de versteviging van onveilige woningen. De toezichthouder raadt Wiebes een crisisaanpak aan, waar één organisatie met een eigen mandaat en budget de verantwoording voor draagt. De Tweede Kamer dringt al langer aan op meer urgentie.

Haast

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) wil haast maken met de afhandeling van duizenden schademeldingen als gevolg van aardbevingen in Groningen. Enkele duizenden mensen die hun melding voor 1 januari hebben gedaan, kunnen binnenkort een standaardaanbod verwachten.

Dat schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer. De volgens hem “onorthodoxe maatregel” moet helpen het “stuwmeer aan schademeldingen” snel weg te werken. Dat is nodig omdat het tempo van de schadeafhandeling structureel omhoog moet, aldus de minister.

Circa 9.000 gedupeerden die al langere tijd wachten op schadevergoeding, komen voor de regeling in aanmerking. Zij krijgen 5000 euro, of mogen voor maximaal 11.000 euro een aannemer aan het werk zetten. Ook belooft Wiebes een financiële compensatie voor de lange wachttijd.

Door de zware aardbeving op 22 mei in Westerwijtwerd zijn er weer een paar duizend schades bij gekomen.

Die beving “heeft de noodzaak tot versnelling opnieuw onderstreept”, vindt ook Wiebes. De versterkingsoperatie wil Wiebes ‘vlot trekken’ door onder meer de aansturing over te laten aan één organisatie met “een ruim mandaat” en “voldoende financiële armslag om vlot te kunnen doorpakken”.

Wiebes komt daarmee deels tegemoet aan een advies dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vorige week uitbracht. De minister kan evenwel niet beloven dat de gaswinning al volgend jaar daalt onder de 12 miljard kubieke meter, zoals toezichthouder SodM aanbeveelt. Dat zal “een enorme uitdaging” zijn, schrijft hij.

Het debat begint dinsdagavond om 18.30 uur en is hier live te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen