Nieuwbouwregeling NAM met half jaar verlengd

Foto: Jan Buurma

De Nieuwbouwregeling van de NAM is verlengd tot 1 juli 2019. Aanvragen kunnen vanaf 14 januari worden ingediend bij Nationaal Coordinator Groningen

Dat hebben het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, NAM en NCG donderdag 20 december afgesproken.

De regeling biedt particulieren en zakelijke ontwikkelaars technische en financiële ondersteuning bij aardbevingsbestendige nieuwbouw. De uitvoering, beoordeling en toekenning van de bijdrage wordt gedaan door NAM.

De huidige Nieuwbouwregeling liep per 23 december 2018 af. Het ministerie heeft NAM gevraagd de regeling te verlengen in afwachting van een mogelijke publiekrechtelijke regeling. Door de verlenging van de Nieuwbouwregeling kunnen zowel particuliere als zakelijke ontwikkelaars ook de komende periode een vergoeding krijgen voor de redelijke meerkosten die gemaakt worden voor aardbevingsbestendige nieuwbouw.

Het ministerie van EZK zal de komende periode bekijken onder welke voorwaarden een nieuwe, publiekrechtelijke regeling kan worden gemaakt voor de vergoeding van meerkosten bij aardbevingsbestendige nieuwbouw.

Om de NAM op afstand te plaatsen van de schadeafhandeling en versterking is afgesproken dat de NCG het loket wordt voor de Nieuwbouwregeling. Hoewel de NCG de loketfunctie overneemt, blijft NAM verantwoordelijk voor de regeling en de kosten.

Aanvragen kunnen vanaf 14 januari 2019 worden ingediend via het aanvraagformulier op www.nationaalcoordinatorgroningen.nl/nieuwbouwregeling. Voor aanvragen die voor 23 december 2018 in behandeling zijn genomen, blijft NAM het aanspreekpunt.

Sinds de start van de Nieuwbouwregeling in 2014 is via 306 projectaanvragen de bouw van 5.380 aardbevingsbestendige nieuwbouwwoningen ondersteund en bijgedragen aan 52 nieuwbouw­projecten van scholen, ziekenhuizen en bedrijfsruimten. Ongeveer 150 projecten zijn nog in behandeling en worden afgerond door NAM.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen