Groninger onderwijs gaat door met succesvolle aanpak spitsmijdingen

Scholieren in de Spits.
Foto: Groningen Bereikbaar

Vijf mbo-locaties van het Alfa-college, Noorderpoort en Terra hebben in het afgelopen schooljaar hun roosters aangepast en hebben daarmee bijna 1.000 leerlingen per dag uit de ochtendspits gehaald.

Deze leerlingen beginnen na 9.00 uur waardoor spitsmijdingen zijn gerealiseerd. Dat is 5 procent van het aantal leerlingen en studenten dat dagelijks met het OV naar de stad reist.

OV-studentenkaart

Daarnaast zijn twee voor Nederland unieke experimenten uitgevoerd met de OV-studentenkaart.

Deelnemende studenten kregen het afgelopen studiejaar de mogelijkheid om hun OV-weekkaart in te ruilen voor een speciale OV-weekendkaart waarmee door de week gratis buiten de ochtendspits kon worden gereisd en gratis in het weekend.
Studenten die buiten de stad wonen konden er ook voor kiezen hun OV-weekkaart in te ruilen voor een e-bike met OV-weekendkaart.

Uit deze twee experimenten blijkt dat deelnemende studenten hun reisgedrag aanpassen bij een aantrekkelijk alternatief: Meer dan 90 procent van de deelnemers aan de experimenten waren positief en zouden graag zien dat ze hier ook de komende jaren gebruik van kunnen blijven maken.

Niet eerder werd er op deze wijze met de OV-studentenkaart geĆ«xperimenteerd. “Groningen durft te experimenteren en haalt daarmee veel studenten uit de spits. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor andere regio’s”, aldus Jan-Bert Dijkstra, directeur van de programmadirectie mobiliteit en gebieden, IenW.

Piekbelasting in de spits

Ongeveer 18.000 van de 90.000 scholieren en studenten in Groningen reist dagelijks met de bus en trein naar en binnen de stad. Dit geeft een hoge piekbelasting in de ochtendspits. Ook het onderwijspersoneel reist in de drukke spits.

Met de verschillende maatregelen zijn er al veel spitsmijdingen in het OV en op de weg gerealiseerd. De ambitie in Groningen is nog eens minimaal 900 scholieren en studenten motiveren de dagelijkse OV-ochtendspits te mijden en ten minste 200 werknemers in het onderwijs uit de spits te halen.

Met steun van het ministerie van IenW gaan de scholen de komende jaren door met de succesvolle projecten.

Anders Roosteren

De komende periode worden ook andere onderwijsinstellingen gestimuleerd om gebruik te maken van de regeling Anders Roosteren van Groningen Bereikbaar, Arriva en OV-bureau Groningen Drenthe.

Daarnaast wordt ingezet op onder andere het stimuleren van het gebruik van e-bikes, de inzet van deelfietsen en het aanpassen van het parkeerbeleid.

Reacties

article
747654
Groninger onderwijs gaat door met succesvolle aanpak spitsmijdingen
Vijf mbo-locaties van het Alfa-college, Noorderpoort en Terra hebben in het afgelopen schooljaar hun roosters
https://groningen.nieuws.nl/nieuws/747654/groninger-onderwijs-gaat-succesvolle-aanpak-spitsmijdingen/
2018-12-06T14:25:12+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/12/05144855/Scholieren-in-de-Spits-sv-2017-Groningen-Bereikbaar.jpg
Nieuws