Slim meetapparaatje voorspelt diabetes, hart- en vaatziekten en overlijden

Foto: De Redactie

Een slim meetapparaatje, de AGE-reader, ontwikkeld door onderzoekers van het UMCG, kan het risico op type 2-diabetes, hart- en vaatziekten voorspellen.

Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 73.000 deelnemers aan de biobank Lifelines onder leiding van Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar Endocrinologie in het UMCG.

Het onderzoek is donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetologia, meldt het UMCG.

Op de AGE-reader wordt de onderarm gelegd. Het apparaat kan de weerkaatsing van licht door de huid (autofluorescentie) meten, waardoor het risico op type 2-diabetes, hart- en vaatziekten en overlijden voorspeld kan worden. Het meetapparaat is ter grootte van een baksteen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat patiënten met diabetes type 2 een hoger niveau van bepaalde chemicaliën hebben, de zogenaamde versuikeringsproducten (AGE’s). Doordat sommige AGE’s autofluorescentie in de huid geven, zijn bij deze patiënten ook hogere niveaus van autofluorescentie van de huid te zien.

Het licht van de AGE-reader schijnt op de arm en de huid van de arm weerkaatst het licht in een andere golflente. Door het licht in de veranderde golflengte te meten, kun je zien of de autofluorescentie van de huid is verhoogd. Deze simpele meetmethode doet geen pijn en kost slechts tien seconden.

“Hoe hoger de uitslag van de autofluorescentie, hoe groter de kans om type 2 diabetes of hart- en vaatziekten te krijgen, en hoe groter de kans om te overlijden”, zegt Wolffenbuttel. “De voorspellende waarde was onafhankelijk van verschillende traditionele risicofactoren, zoals overgewicht, metabool syndroom en verhoogde glucosespiegels. Dat betekent dat ook bij mensen die gezond lijken (zonder overgewicht en andere risicofactoren), autofluorescentie een belangrijke voorspeller is van toekomstige ziekte en overlijden.”

“Doordat de AGE-reader gemakkelijk gebruikt kan worden en door iedereen, ook door niet-medici, bediend kan worden, zou deze laagdrempelig ingezet kunnen worden waarna de (huis)arts bij verhoogde autofluorescentie samen met de aanstaande patiënt kan bekijken hoe risicofactoren verminderend kunnen worden. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken, voldoende te bewegen, te werken aan een gezond gewicht en verhoogd cholesterol en bloeddruk te behandelen”, aldus Wolffenbuttel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen