Recordaantal bezoekers op gelukseditie Let’s Gro

Foto: De Redactie

De zesde editie van inspiratiefestival Let’s Gro over de toekomst van Groningen en Ommeland heeft een recordaantal bezoekers getrokken. In vier dagen tijd namen ongeveer 16.000 mensen deel aan ruim 120 activiteiten in de Groningse binnenstad. Dit jaar was het centrale thema ‘Geluk’.

Veel bezoekers en toevallige voorbijgangers zijn binnengelopen bij de Cubestees, de vier tijdelijke paviljoens op de Grote Markt en de Vismarkt en in de Grote Marktplaats, waar de meest recente archeologische vondsten werden getoond.

Volle zalen

Ook trok het centrale thema van het festival ‘Geluk’ volle zalen bij sprekers als de Deense Meik Wiking, de schrijver van “Hygge, de Deense kunst van het leven”, geluksprofessor Ap Dijksterhuis en klimaatridder Diederik Samsom.

Ook linkte het thema aan onderwijsinnovatie met bijvoorbeeld The Battle of the Schools. Maar ook gezondheidszorg, klimaat en energie. Geluk kent ook een keerzijde. Diverse onderwerpen, zoals dementie en aardbevingen belichtten deze keerzijde.

Het onderwerp dementie, met onder andere de voorstelling ‘Dag Mama’ trok twee uitverkochte zalen en de middag over de impact van de aardbevingen in de provincie op ons persoonlijke leven werd zeer druk bezocht. Het programma ‘De proeverij van vrijwilligerswerk’ zette een grote groep mensen die zich vrijwillig inzetten voor een ander in de schijnwerpers.

Nieuwe projecten in de binnenstad

Tijdens Let’s Gro werd ook het startschot gegeven voor nieuwe projecten in de binnenstad, zoals de herinrichting van de Grote Markt, de Mercado aan de Rode Weeshuisstraat, de renovatie van het Stadhuis en de nieuwe bestemming voor het pompstation van Dudok aan de Diepenring.

Let’s Gro & het Ommeland

Daarnaast was ook het Ommeland goed vertegenwoordigd tijdens Let’s Gro. Zo konden bezoekers met de bus Haren en Ten Boer verkennen en haakte Zuidhorn met een middagprogramma met keynotes over geluk en betekeniseconomie en een netwerkmarkt aan. In Finsterwolde werd het uitverkochte Pompoendiner georganiseerd.

Museum of the Moon

Het kunstwerk ‘Museum of the Moon’ van de Engelse kunstenaar Luke Jerram op het Waagplein was absolute blikvanger dit jaar dat mede door het CBK Groningen naar de binnenstad is gehaald.

De levensechte replica van de maan was maar liefst zeven meter in doorsnede. Dat heeft bij veel voorbijgangers geleid tot het ‘Toren van Pisa-effect’ waarbij de maan virtueel door middel van zelfportretten werd opgetild, aangeraakt en uitgezwaaid. De speciale maanwandelingen van Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen waren ruim voor het festival volgeboekt.

Het festival Let’s Gro wordt in 2019 gehouden van woensdag 30 oktober tot en met zaterdag 2 november.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen