Slechtziende en blinde mensen vragen aandacht voor verkeersveiligheid

Marjet Woldhuis probeert de drukke kruising over te steken.
Marjet Woldhuis probeert de drukke kruising over te steken.
Foto: Marco in 't Veldt

Maandag vroegen slechtziende en blinde mensen aandacht voor de toegankelijkheid van de stad, tijdens de jaarlijkse ‘Dag van de Witte Stok.’

Dit gebeurde op kruising Westersingel en Westerhaven in de stad. Deze is onlangs opnieuw ingericht en daarbij is het zebrapad verdwenen. Hoe en waar moet je nu oversteken als je slechtziend of blind bent?

Gemeenteraadsleden van Groningen mochten het zelf eens uitproberen. Daarvoor kregen ze speciale brillen op waardoor ze niets zagen, en een witte blindenstok. Op de tast mochten zij oversteken. Raadsleden zoals Inge Jongman (CU), Amrut Sijbolts (Fractie Stad en Ommeland), Femke Folkerts (GroenLinks) en Marjet Woldhuis (100% Groningen) probeerden het dapper uit. Het bleek doodseng! Overal verkeer dat langs je heen scheert, en geen idee waar je bent, want zelfs vertrouwde herkenningspunten zoals stoepranden blijken er niet meer te zijn.

De raadsleden hadden nog geluk, want door alle aanwezige camera’s gedroeg het verkeer zich opvallend netjes, volgens de aanwezige blinde mensen die wel ergere dingen gewend zijn.

‘Zonder zebra is het is onveiliger, want je bent afhankelijk van de oplettendheid van andere weggebruikers. Een zebrapad geeft meer veiligheid’, zegt Geert de Breucker van de Oogvereniging.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Oogvereniging regio Groningen in samenwerking met Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Zij wijzen er op dat overal in het land zebrapaden verdwijnen, waardoor verkeerssituaties moeilijker en gevaarlijker worden voor mensen met een visuele beperking.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen