Veel vallende sterren te zien?

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Brocken Inaglory

In deze periode zijn er weer vallende sterren te zien. Het hoogtepunt van de jaarlijkse sterrenregen door de Perseïden is de komende nacht naar maandag 13 augustus. Dan zijn in de meest optimale condities tot zo’n 80 vallende sterren per uur zichtbaar.

Als het weer en de wolken meewerken, zijn er in de nacht van zondag op maandag veel vallende sterren te zien. Maandagochtend vroeg is het hoogtepunt. Tussen 3.00 en 4.00 uur is er gemiddeld één meteoor per minuut te zien. De maan is er niet om het schouwspel te verstoren.

Perseïden-meteorenzwerm

De aarde trekt in deze periode door de puinwolk van de komeet Swift-Tuttle, de ‘Perseïden-meteorenzwerm’. Brokjes steengruis van de komeet verbranden in de dampkring, op 100 kilometer hoogte, en dat zien we als een lichtspoor.

Elk jaar rond half augustus levert dit op het hoogtepunt zo’n 70 tot 80 vallende sterren per uur op. De Perseïden lijken uit het sterrenbeeld Perseus te komen, vandaar hun naam.

Hoe kan je de Perseïden zien?

Om de Perseïden te zien heb je geen apparatuur nodig. De fellere exemplaren zijn prima met het blote oog te zien. Het belangrijkst is dat je op een zo donker mogelijke plek naar een heldere hemel kan kijken.

De Perseïden zijn het best te zien richting het noordoosten op zo’n 50 graden boven de noordelijke horizon. Dat is ongeveer halverwege tussen de horizon en de hemel recht boven je hoofd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen