Bloedmaan na zonsondergang

Foto: Publiek Domein

Een totale maansverduistering is vrijdagavond in Nederland te zien. Het hoogtepunt van deze verduistering is de verandering van de maan in een bloedrode maan: de bloedmaan.

De maan komt om 21.30 uur in het oosten op en valt vanaf dat moment geheel in de schaduw van de aarde. Ze begint dan al te verkleuren van een geeloranje naar een roodoranje kleur. Rond 22.30 uur wordt het goed donker. Het beste kijkmoment volgens Weeronline zal rond 23.00 uur zijn. De volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Daarna duurt het nog ongeveer twee uur, voordat de maan weer als vanouds haar witte kleur krijgt.

Het is de langste maansverduistering van de 21e eeuw.

Bloedmaan

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt, waarbij de maan dan in de schaduw van de aarde staat. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

De laatste keer dat een totale maansverduistering te zien was in Nederland, was in september 2015, maar toen gebeurde het midden in de nacht en sliepen de meeste mensen er doorheen. Op 21 januari volgend jaar,’s ochtends vroeg is er weer een totale eclips. Daarna duurt het tot september 2025.

In het grootste deel van het land is het vrijdagavond onbewolkt of licht bewolkt en zal de maansverduistering goed te volgen zijn. Om het goed te kunnen zien, heb je vrij uitzicht naar het oosten nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen