Qbuzz blijft regionale busvervoer verzorgen

Foto: Archief De Redactie

Qbuzz blijft ook vanaf 2019 het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe verzorgen. Het OV-bureau Groningen Drenthe maakte donderdag 12 juli bekend dat Qbuzz de concessie GD2020 gewonnen heeft.

Naast Qbuzz hadden ook Arriva en Connexxion zich ingeschreven voor deze concessie, echter qbuzz voldoet volgens het OV-bureau ruimschoots aan de gevraagde basiskwaliteit.

“In het programma van eisen hebben we de lat voor de uitvoeringskwaliteit hoog gelegd en de winnende offerte biedt met verschillende extra’s uiteindelijk nog meer kwaliteit dan is uitgevraagd. We zijn hier dan ook zeer tevreden mee,” aldus voorzitter van het OV-Bureau Groningen Drenthe Fleur Gräper – Van Koolwijk.

Kwaliteit voor de reiziger

Een sterke doorgroei van kwaliteit is met de winnende offerte te realiseren, waarbij het in het busvervoer gaat om kwaliteit voor de reiziger die meer en meer ontzorgd wordt. Qbuzz gaat onder andere een interactief informatieprogramma realiseren zodat klanten beschikken over relevante, volledige en actuele reisinformatie. Chauffeurs hebben een tablet die als communicatiemiddel en naslagwerk dient voor de chauffeur, zodat deze de reiziger adequaat kan informeren.

Ook wordt het mogelijk kaartjes online te boeken als extra betaalmethode naast de OV-chipkaart. Met het scannen van een (digitale) barcode krijgt de reiziger toegang tot de bus.

Verduurzaming

De verduurzaming van het busvervoer neemt bij de start van de concessie in december 2019 een grote sprong vooruit. Met nieuwe, elektrische bussen en het gebruik van alternatieve brandstof wordt ruim 90 procent minder CO₂ uitgestoten dan in de huidige concessie. Daar waar dat niet haalbaar is, gebruikt Qbuzz HVO. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is een variant van biodiesel.

Ook de inzet van 22 waterstofbussen maakt dat deze concessie één van de aanjagers is van emissievrij openbaar vervoer in Nederland én van de waterstofeconomie in het noorden.

Data

Verder levert inzet van geavanceerde technieken informatie op voor verbetering van de uitvoering en de reisbeleving. Daardoor kan de dienstverlening snel en actueel worden verbeterd en bijgestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen