Wiebes kan aan de slag met afbouw gaswinning

Foto: ANP/Nieuws.nl

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) kan verder met zijn plannen om de gaswinning in Groningen de komende jaren veel verder te verminderen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat die afbouw mogelijk maakt. Uiteindelijk moet de gaskraan uiterlijk in 2030 helemaal dicht zijn.

Over het voorstel zou dinsdag al gestemd worden. Maar de oppositie zag nog zoveel haken en ogen, ook op bijvoorbeeld het juridische vlak, dat zij er donderdag nog verder over wilde debatteren. SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemde het debat van dinsdag “rommelig”, onder meer omdat Wiebes op veel vragen het antwoord schuldig moest blijven.

De minister zei te begrijpen dat er nog veel vragen liggen. Die gaan met name over de gevolgen voor de schatkist en over de manier waarop aansprakelijkheid van gasbedrijf NAM voor toekomstige mijnbouwschade is geregeld. Maar hij gaf vooral de complexiteit van de materie daarvan de schuld. “Het is niet rommelig, maar ingewikkeld.”

Wiebes benadrukte nog maar eens het belang van een spoedig besluit, opdat nog dit jaar een begin kan worden gemaakt met de verdere vermindering van de gaswinning. Eerder op de dag verkoos hij in een debat over de versterking van duizenden huizen in Groningen nog zorgvuldigheid boven snelheid. Dit tot frustratie van de oppositie die sneller duidelijkheid voor alle Groningers met een onveilige woning had willen zien.

(Bron: nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen