Prof. dr. Jouke de Vries nieuwe voorzitter College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen

prof. dr. Jouke de Vries.
prof. dr. Jouke de Vries.
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Prof. dr. Jouke de Vries wordt per 1 oktober 2018 benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen voor vier jaar.

De Vries is momenteel decaan van Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij volgt prof. dr. Sibrand Poppema op, die na een bestuursperiode van tien jaar afscheid neemt van de RUG.
De Universiteitsraad heeft een positief advies uitgebracht over de benoeming van De Vries.

Jouke de Vries: ‘Ik ben zeer trots en vereerd dat ik leiding mag gaan geven aan deze mooie universiteit die sinds 1614 stevig verankerd is in Noord-Nederland en die ook altijd de blik naar buiten heeft gehad. De afgelopen drie jaar heb ik samen met mijn team in Leeuwarden gewerkt aan de succesvolle oprichting van Campus Fryslân. Ik kan dat nu met een gerust hart overdragen en blijf als collegevoorzitter ook verantwoordelijk voor onze activiteiten in Friesland. De RUG is de afgelopen jaren in vele opzichten gegroeid en heeft daarbij een leidende positie ingenomen op het terrein van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Studenten waarderen het onderwijs positief en het wetenschappelijk onderzoek scoort internationaal hoge ogen. In open verbinding met de academische gemeenschap wil ik de discussie over onze strategie als universiteit voeren en daarbij alle geledingen van de universiteit betrekken.’

De sollicitatiecommissie heeft unaniem Jouke de Vries voorgedragen bij de Raad van Toezicht.

Professor De Vries was hoogleraar Bestuurskunde in Leiden en decaan van de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Op dit moment is hij hoogleraar Governance & Public Policy aan de RUG en decaan van de Campus Fryslân.

Over prof. dr. Jouke de Vries

Jouke de Vries (1960) studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam met bestuurskunde als kopstudie. In 1984 werd hij benoemd tot universitair docent bij de vakgroep Bestuurskunde. Hij promoveerde in 1989 bij de hoogleraren Hans Daudt en Hans Daalder op het proefschrift Grondpolitiek en kabinetscrises.

De Vries publiceert regelmatig in internationale en nationale tijdschriften. Belangrijke publicaties van zijn hand zijn: Paars en de managementstaat, Een onderbroken evenwicht in de Nederlandse politiek (over Paars en de revolte van Fortuyn) en was redacteur van een internationale trilogie over budgetteringsvraagstukken in OECD-landen.

De Vries hield diverse belangrijke lezingen zoals de Thorbeckelezing in 2005 en de Burgemeesterslezing in 2008. Hij was columnist van de Staatscourant en schreef artikelen voor diverse landelijke dagbladen.

In mei 2015 werd De Vries benoemd tot hoogleraar Governance and Public policy aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is decaan van de elfde faculteit van deze universiteit (Campus Fryslân) in Leeuwarden. In Friesland is De Vries verantwoordelijk voor de opbouw van een nieuwe faculteit die inmiddels op de rails staat. De faculteit kent een phd-school, tien masteropleidingen en een university college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen