Half miljoen euro voor 5G proeftuin Noord-Groningen

Foto: Provincie Groningen

De 5G proeftuin van 5Groningen wordt uitgebreid met een aantal nieuwe testlocaties in Noord-Groningen. Hier kunnen ondernemers en non-profitorganisaties experimenteren met toepassingen via 5G-verbindingen in de praktijk. De komst van de nieuwe testlocaties moet zorgen voor een snelle marktintroductie van 5G-toepassingen.

De provincie draagt 500.000 euro subsidie bij aan dit project bovenop een subsidiebijdrage uit het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de eigen investeringen door de founding fathers van 5Groningen.

Het lectoraat New Business & ICT van de Hanzehogeschool Groningen is aanspreekpunt het project en exploitant van de 5G proeftuin. Het doel is om met de investering in de proeftuin een snelle marktintroductie van innovaties op het gebied van connectiviteit te realiseren.

Zelfrijdend busje en smart potato

De 5G proeftuin beschikt sinds juni 2017 over een 5G Lab op het Zernike-terrein in Groningen. 5Groningen begon met vijf projecten, maar inmiddels is dat aantal uitgebreid naar zeventien. Zo worden er proeven gedaan met een zelfrijdende busje en met de ‘smart potato’, een gerobotiseerde aardappel die boeren inzicht biedt in bijvoorbeeld de bodemgesteldheid en drones voor het vastleggen van landbouwinformatie.

De 5G proeftuin is uniek in de wereld omdat het om een proeftuin op het platteland gaat en om de veelheid aan toepassingen waarmee getest wordt.

Daarnaast is de verwachting dat er door de uitbreiding van de proeftuin de komende jaren zo’n 15 nieuwe bedrijven bijkomen (goed voor 45 extra banen), die gaan experimenteren met 5G-verbinding.

Groningen@Work

De provincie zorgt voor cofinanciering vanuit Groningen@Work, het programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019. Het doel van Groningen@Work is om de regio economisch te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. r vernieuwingen in het midden- en kleinbedrijf. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de regeling uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen