Studenten geven opleiding bij Alfa-college een ruime 7 in JOB-Monitor

Foto: De Redactie

Studenten van het Alfa-college zijn tevreden over het onderwijs op hun school. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse JOB-Monitor, het landelijke studenttevredenheidsonderzoek van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs.

Studenten geven hun opleiding gemiddeld een 7,2, net als in 2016. Dit is net boven het landelijk gemiddelde van een 7,1, meldt het Alfa-college.

Enkele opleidingen scoren een waarderingscijfer van een 8 of hoger. Dit zijn Gaming, Entree Horeca en Sport en discipline in Groningen, Entree NT2 in Hardenberg en Assistenten gezondheidszorg in Hoogeveen. Studenten van deze opleidingen waarderen vooral het contact met hun docenten en de begeleiding tijdens de studie. De onderwijsteams die deze opleidingen realiseren worden binnenkort door het Alfa-college in het zonnetje gezet.

Het rapportcijfer van studenten voor het Alfa-college als geheel is gelijk gebleven met een 6,9. Hier scoort het Alfa-college ook boven het landelijk gemiddelde (6,7).

Thema’s

Naast de rapportcijfers geven studenten hun mening over diverse thema’s. Opvallend is dat het thema studieloopbaanbegeleiding in de hele school een hogere waardering krijgt dan in 2016. Studieloopbaanbegeleiding gaat over bijvoorbeeld hulp bij studieproblemen of hulp bij het voorbereiden op een (hbo-)vervolgstudie. Studenten waarderen de inspanningen van het Alfa-college op dit gebied. Veel mbo-studenten gaan doorstuderen aan het hbo en zijn hierin succesvol.

In zijn algemeenheid zijn studenten ook tevreden over hun docenten en het lesmateriaal. Kritische noten zijn er over uitdaging in de lessen.

Wim Moes, voorzitter College van Bestuur, weet wat het Alfa-college te doen staat: “Het is waardevol om te weten dat onze studenten de lat graag nog hoger willen leggen. Dat stimuleert ons om ons onderwijs verder te ontwikkelen, met zo veel mogelijk verbinding met de praktijk. We blijven de komende jaren werken aan vernieuwend en ondernemend onderwijs, waarbij we als vanzelfsprekend samenwerken met bedrijven en instellingen om ons heen. Hiervoor zijn al diverse prachtige ideeën voor innovatie ontstaan.”

Respons

In totaal hebben ongeveer 7.800 studenten van het Alfa-college meegedaan aan de JOB-Monitor. Dat is ongeveer 64 procent van de gehele studentpopulatie. Het Alfa-college gebruikt de resultaten van de JOB-Monitor om de onderwijskwaliteit verder te verbeteren. Opleidingen bespreken de uitslagen met studenten en ondernemen waar nodig concrete verbeteracties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen