Koning Willem-Alexander opent De Ploegtentoonstelling Groninger Museum

Foto: © RVD - Frank van Beek

Koning Willem-Alexander opent vandaag, vrijdag 25 mei de overzichtstentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’ in het Groninger Museum.

Het is in 2018 honderd jaar geleden dat kunstkring De Ploeg opgericht werd door onder andere Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra. Het Groninger Museum presenteert ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum de grote overzichtstentoonstelling ‘Avant-Garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’.

‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’

De typische ‘Ploegschilderijen’ zijn populairder dan ooit. Met uitgesproken expressionistische kleuren brengen ze het karakteristieke Groninger landschap, het portret en de stad tot leven. De tentoonstelling richt zich op het culturele klimaat in Groningen aan het begin van de twintigste eeuw, waarbinnen De Ploeg is ontstaan.

Het museum toont ruim 200 werken, zoals schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink. Ook is er aandacht tijdens de tentoonstelling voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van invloed zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg.

100 jaar De Ploeg

De expositie is het middelpunt van de manifestatie 100 jaar De Ploeg, met talloze activiteiten in de stad en de provincie Groningen. Stichting 100 jaar De Ploeg organiseert het gehele jaar diverse activiteiten in de stad en de provincie Groningen, zoals lezingen, muziekvoorstellingen, symposia en wandelroutes. Kijk voor alle activiteiten: deploeg100jaar.nl

De overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum is van 26 mei tot en met 4 november 2018 te zien.

Voor meer informatie: groningermuseum.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen