Huishoudens gaan groter aandeel kosten waterschap betalen

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Wutsje

Huishoudens gaan vanaf 2019 meer betalen aan kosten voor het waterbeheer aan waterschap Noorderzijlvest. Het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest buigt zich op 30 mei over een voorstel om huishoudens een groter deel van de kosten te laten betalen.

De reden is dat het werk van het waterschap verandert. En daarmee volgens het waterschap steeds meer het belang dient van deze huishoudens.

De verdeling van de kosten, de zogenaamde kostentoedelingsverordening, wordt iedere vijf jaar herzien. Daarmee wordt bepaald welke bijdrage ieder van de vier door waterschappen onderscheiden categorieën (huishoudens, eigenaren gebouwen, eigenaren landbouwgrond, eigenaren natuurgrond) betaalt.

Wat is een kostentoedelingsverordening?

De kostentoedelingsverordening regelt de procentuele verdeling van de kosten van het werk aan dijken, gemalen, waterbergingen, stuwen, kanalen en sloten (watersysteembeheer) over vier categorieën: ingezetenen (alle huishoudens), gebouwd (eigenaren van gebouwen), ongebouwd (eigenaren van landbouwgrond) en natuur (eigenaren van natuurgrond).

De kostenverdeling is te zien in onderstaande afbeelding.

Nieuwe kostenverdeling per 2019.

De toedeling per 2019

De nieuwe verdeling van de kosten leidt tot een evenrediger verhouding tussen de verschillende belanghebbenden.

Door de gewijzigde kostenverhouding stijgt de lastendruk van huishoudens met een huurwoning met 5 tot 9 procent. De lastendruk voor huishoudens met een eigen woning blijft ongeveer gelijk. Agrarische bedrijven moeten ongeveer 1 procent meer betalen. In november stelt het waterschap vast hoeveel iedereen in 2019 moet betalen.

Verandering werk Waterschap

Vanwege klimaatverandering is de nadruk komen te liggen op waterveiligheidsprojecten. Waterschap Noorderzijlvest werkt op verschillende plekken aan het versterken van de zeedijk en kanaaldijken.

Ook worden er in het Zuidelijk Westerkwartier waterbergingen aangelegd. Grote hoeveelheden regen kan op die manier tijdelijk worden opgeslagen. De capaciteit van enkele gemalen wordt eveneens vergroot, zodat er meer water afgevoerd kan worden. De kosten die hiermee gemoeid zijn stegen de afgelopen vijf jaren fors.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen