Ontwerp nieuwe zeedijk bij Delfzijl

Foto: Waterschap Noorderzijlvest

De definitieve ontwerpen van de nieuwe zeedijk in Delfzijl zijn dinsdagavond gepresenteerd door waterschap Noorderzijlvest en aannemerscombinatie Ommelanderdiek.

Nieuwe zeedijk

De zeedijk wordt voor de veiligheid bij het stadstrand in Delfzijl, langs Delfzijl Noord tot natuurgebiedje Voolhok ongeveer 10 meter hoog. Dat is één tot twee meter hoger dan de huidige dijk. Aan de landzijde van de dijk komt een nieuwe steunberm van twintig tot vijfentwintig meter. Ook komt er op de buitenkant van de dijk meer asfalt.

Bij Delfzijl is de dijk omgelegd voor het stadsstrand en over de hele lengte komt een fietspad op en langs de dijk.

Beleef de nieuwe dijk in 360 graden

De ontwerpen van de zeedijk zijn ook te bekijken in een 360 graden platform. Dit is te zien via de website en in het bezoekerscentrum met een virtual realitybril. In het platform vindt u ook meer informatie over de uitvoering van het werk, zoals de planning.

Uitvoeringsplanning: dijk gereed eind 2019

De werkzaamheden zijn eind 2019 klaar en is de dijk weer toegankelijk voor publiek. Het strand van Delfzijl is nu nog toegankelijk voor publiek en wordt na de Pinksterfeesten 2018 ook afgesloten voor het werk aan de dijk.

Nieuwe veiligheidsnormen

Het stuk zeedijk van twaalf kilometer tussen Delfzijl en Eemshaven is het eerste in ons land dat volgens de nieuwste veiligheidsnormen én aardbevingsbestendige uitvoering versterkt wordt. Daarnaast is het een dijkverbetering met aandacht voor natuur, recreatie én economie.

De realisatie van de verbetering van de zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl kost 123,2 miljoen euro. De dijkverbetering is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, een alliantie van de waterschappen en Rijkswaterstaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen