Aanleg faunapassages voor onder meer otters en ringslangen

Foto: Publiek Domein

Zes faunapassages gaan aangelegd worden bij rijkswegen en gemeentelijke wegen. Het gaat om de A7, de A28 drie wegen in de gemeente Midden-Groningen en één weg in de gemeente Haren. Kanalen en wegen doorsnijden de verschillende natuurgebieden in de provincie Groningen en belemmeren het leefgebied van bijvoorbeeld de otter en de ringslang.

Dierentunnels

Faunapassages zorgen er voor dat de natuurgebieden verbonden worden waardoor dieren zich veilig kunnen verplaatsen. De aanleg van de geplande faunatunnels zorgt er voor dat de natuurgebieden de Onlanden, de Drentsche Aa, het Hunzedal en het Roegwold met elkaar in verbinding staan. Rijkswaterstaat, wegbeheerder van de A7 en A28, werkt mee aan de realisatie van de tunnels.

Bijdrages van provincie Groningen en Drenthe

De provincie Groningen gaat met Europese subsidie en een bijdrage van de provincie Drenthe gezamenlijk 6,5 miljoen euro uittrekken voor de aanleg van een aantal faunapassages om hier wat aan doen.

De helft van de subsidie komt uit een Europees fonds. De provincie Drenthe draagt 0,5 miljoen euro bij voor de passage onder de A28. De resterende 3 miljoen euro draagt de provincie Groningen bij.

Natuurnetwerk Nederland

Nederland telt veel natuurgebieden, maar deze liggen verspreid over het hele land. Planten en dieren kunnen een ander natuurgebied moeilijk of niet bereiken, waardoor het gevaar bestaat dat ze uitsterven en deze natuurgebieden hun unieke karakter verliezen.

De oplossing is de natuurgebieden vergroten en met elkaar verbinden zodat dieren en planten de ruimte krijgen die ze nodig hebben. Deze ‘ruggengraat’ van de natuur noemen we het Natuurnetwerk Nederland (voorheen de Ecologische Hoofdstructuur).

Het Natuurnetwerk Nederland (NNN) bestaat uit grotere en kleinere natuurgebieden. Op veel plaatsen doorkruisen wegen, vaarwegen en spoorlijnen de natuurgebieden of de trekroutes tussen die natuurgebieden en dat belemmert een veilige verplaatsing van dieren, terwijl uitwisseling tussen gebieden voor gezonde populaties van vitaal belang is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen