Hanze heet Koning welkom

Foto: Hanzehogeschool Groningen

Dit jaar viert Koning Willem-Alexander zijn verjaardag in de stad Groningen. De gemeente en de provincie Groningen, de Oranjevereniging en vele betrokkenen werken hard om stad en regio op hun best te laten zien. Ook de Hanzehogeschool Groningen draagt een steentje bij tijdens de wandelroute die de Koninklijke familie aflegt.

Een greep uit de Hanze-activiteiten

  • Aardbevingsbestendig bouwen

Hanzestudenten van BuildinG, het kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen, laten op de Grote Markt kinderen zien hoe we sterk (en aardbevingsbestendig) kunnen bouwen en hoe je dat kunt testen op een triltafel. Lector Ihsan Bal helpt ze hierbij. De Hanzehogeschool is een van de initiatiefnemers van BuildinG.

  • Dans

Op het Waagplein schitteren Hanzestudenten van Lucia Marthas Institute for Performing Arts in een choreografie gebaseerd op Newsies, een Amerikaanse Musicalfilm uit 1992. De film is gebaseerd op de staking van de New Yorkse krantenjongens in 1899. In dit stuk krijgen verschillende maatschappelijke initiatieven uit Groningen de aandacht.

  • Groningen studentenstad

Het Broerplein staat in het teken van Groningen studentenstad. Een grote, gevarieerde groep mbo-, hbo- en wo-studenten op de trappen van het Academiegebouw vormen het decor voor een mini-college moleculaire motoren door de internationale onderzoeksgroep rondom Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa. Want: er is samenwerking nodig om tot wetenschap te komen.

  • Sport

Op het Broerplein is er aandacht voor topsport: studenten met een A-status presenteren zich in een interactieve sportsetting.

  • Hemp Design Factory

In de Stoeldraaiersstraat presenteert de innovatiewerkplaats ‘Hemp Design Factory’ van Academie Minerva in een kubus allerlei toepassingen van hennep in ons dagelijks leven. De Hanzehogeschool werkt hierin samen met verschillende partijen als Terra, Hempflax en de Gemeente Pekela.

  • Energieneutraal WikiHouse

Op de Grote Markt komt een energieneutraal WikiHouse, waarover studenten van de Hanzehogeschool en het Alfa-college uitleg geven. In- en om het huisje is er aandacht voor duurzaamheid en nieuwe vormen van energie. De testauto van Solar Racing Groningen is bijvoorbeeld ook aanwezig – een project waarin mbo, hbo en wo studenten samenwerken aan een zonneauto waarmee ze willen deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge 2019 in Australië. Ook de waterstoffietsen van EnTranCe krijgen een prominente plek bij het WikiHouse.

  • Muziek

De Big Band van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool speelde naast het Noord Nederlands Orkest het Koningsconcert op 9 april in de Oosterpoort. Op vrijdag 27 april om 21.05 uur wordt dit concert uitgezonden op NPO2.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen