Schade door mijnbouw melden bij nieuw schadeloket

Foto: Jan Buurma

Bewoners en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen vanaf maandag 19 maart terecht bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Vanaf dat moment kunt u (alleen) daar uw schade melden die het gevolg is van gaswinning in Groningen en gasopslag in Norg.

Bereikbaarheid Schadeloket

Het schadeloket is telefonisch te bereiken op nummer: 0800 – 4444 111 (7 dagen in de week van 8.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ‘s avonds). Ook kunnen mensen op de website van www.schadedoormijnbouw.nl een digitaal schadeformulier invullen vanaf maandag 19 maart. Bewoners en ondernemers kunnen hun schade ook melden door langs te komen op Cascadeplein 10, 9726 AD in Groningen (op werkdagen van 08.00 uur tot 17.00 uur). Dat is tevens het postadres als u uw schade per brief wilt sturen. Ook is er voor iedereen persoonlijk een zaakbegeleider.

Wachttijd telefoon

Het schadeloket zit in een opstartfase, die zeker enkele weken zal duren. Zo wordt het aantal telefonisch medewerkers nog uitgebreid van de huidige dertig naar circa tachtig. Mogelijk is er sprake van wachttijden aan de telefoon. Op een deel van de vragen zal ook niet direct antwoord zijn. Deels omdat medewerkers zich het complexe onderwerp nog eigen moeten maken, deels omdat de commissie nog gaat besluiten over bijvoorbeeld het proces van schadeafhandeling.

Duidelijkheid

De commissieleden zijn onlangs (op 9 maart) door de ministerraad benoemd. Zij beginnen de eerste week van april met hun werkzaamheden. Vanaf half april komt er meer duidelijkheid over wanneer de eerste schadevergoedingen worden uitgekeerd. Eerst moet in april een nieuwe werkwijze voor schadeafhandeling vastgesteld worden door de onafhankelijke commissie.

Belangrijke stap

De opening van het loket vormt een belangrijke nieuwe stap in de onafhankelijke afhandeling van schade als gevolg van de gaswinning in Groningen. Zoals vastgelegd in het nieuwe schadeprotocol, waarover provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen op 31 januari overeenstemming hebben bereikt met het kabinet, hoeven individuele schademelders geen zaken meer te doen met de NAM. Alle schademeldingen worden voortaan individueel behandeld en beoordeeld door de onafhankelijke Commissie die ook de hoogte van de schadevergoeding vaststelt.

Flinke uitdaging

Het nieuwe schadeloket wacht meteen een flinke uitdaging. Komende maandag start de verwerking van ruim 11.500 schademeldingen die sinds 31 maart 2017 zijn gedaan bij het Centrum Veilig Wonen (CVW). Deze schades, die nog niet zijn afgehandeld, worden op maandag 19 maart door het CVW overgedragen aan en beschikbaar voor de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

Over het schadeloket en de Commissie

Het schadeloket wordt gevormd door mensen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), medewerkers die overkomen van het CVW en nieuwe medewerkers met andere achtergronden. Ook beschikt het schadeloket over zeker 65 schade-experts. Zij worden allen getraind en later ook verder opgeleid volgens de door de commissieleden nog vast te stellen nieuwe werkwijze.

Het schadeloket ondersteunt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen bij haar werk. De Commissie bestaat uit acht leden met als voorzitter Bruno van Ravels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen