Veiligheid wegdek verbeterd en politiecontroles worden als zinvol ervaren

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Friesland2k5

De meeste weggebruikers voelen zich veilig of heel veilig op de auto(snel)wegen in Noord-Nederland. Dat blijkt uit de uitkomsten van de vierde peiling van de publiekspanel Rijkswegen Noord, waaraan 528 weggebruikers hebben deelgenomen.

Op- en afritten

De weggebruikers ervaren voornamelijk op- en afritten en weefvakken als onveilig. Een weefvak is een combinatie van een invoegstrook en uitvoegstrook, waarbij bestuurders zowel kunnen invoegen op de doorgaande hoofdrijbaan als uitvoegen vanaf diezelfde rijbaan.

Rijkswegen Noord heeft een animatie gemaakt over het gebruik van weefvakken, om weggebruikers te helpen om veilig gebruik te maken van de in- en uitvoegstrook. (Bekijk de animatie hieronder).

Minder weggebruikers ervaren het wegdek als onveilig. Het aantal is gedaald met 10 procent ten opzichte van 2016. Dit wordt volgens Rijkswegen Noord waarschijnlijk veroorzaakt door de afgeronde onderhoudswerkzaamheden op onder meer de A7, A28 en N31.

Politie en Rijkswaterstaat

Ook politiecontroles op auto(snel)wegen vindt 80 procent van de respondenten (heel) zinvol. Dit is een stijging ten opzichte van 2016. Toen vond 67 procent de controles (heel) zinvol. Tegelijkertijd mogen er meer politiecontroles komen, vindt 56 procent.

Hierbij moet gecontroleerd worden op asociaal rijgedrag (79 procent), afleiding achter het stuur (66 procent) en alcohol-/drugsgebruik (45 procent). Opvallend is dat meer mensen pleiten voor meer controle op afleiding achter het stuur. Dit percentage is met 10 procent gestegen ten opzichte van 2016.

De politie beschouwt de conclusies over politiecontroles als erg waardevol en gebruikt ze als input bij het vaststellen van de speerpunten voor controles.

Over de rol van Rijkswaterstaat als wegbeheerder, is 84 procent (heel) tevreden. Dit is vergelijkbaar met het resultaat uit 2016 (80%). Ook blijkt uit de resultaten dat de meeste respondenten goed op de hoogte zijn van de taken van de weginspecteurs van Rijkswaterstaat.

Publiekspanel

Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie zijn in 2016 gestart met het ‘Publiekspanel Rijkswegen Noord-Nederland’. Hiermee wordt de mening van verschillende groepen weggebruikers over de (verkeersveiligheid op de) rijkswegen in Noord-Nederland onderzocht. Deelnemers aan het panel krijgen drie keer per jaar een online vragenlijst toegestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen