Onderzoek WarmteStad naar alternatief geothermie gestart

Foto: De Redactie

De organisatie is gestart met een onderzoek naar een geschikt alternatief voor geothermie. Het onderzoek richt zich op welke bron bedrijven op Zernike en de 10.000 huishoudens in Paddepoel, Selwerd en omgeving in de toekomst gaat verwarmen.

Het geothermieproject werd in november 2017 ‘on hold’ is gezet, na het advies van de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om terughoudend te zijn met geothermie in gebieden waar aardbevingen voorkomen als gevolg van gaswinning.

Warmtestad maaknt nu een ‘longlist’ met allerlei opties als bron voor het warmtenet in de noordelijke wijken van Groningen. Er zijn verschillende alternatieven zoals in een eerder stadium genoemde biomassa als optie maar ook biogas, restwarmte, omgevingswarmte, zonthermie of een combinatie van bronnen.

Het streven is dat er voor de zomer een plan ligt dat goedgekeurd moet worden door de aandeelhouders gemeente en het waterbedrijf, meldt Warmtestad.

Het is de bedoeling volgens Warmtestad dat de nieuwe duurzame bron vanaf 2020 gaat draaien. Het eerste deel van het warmtenet op Zernike Campus is eind 2017 afgerond.

Tijdelijke Warmtecentrale

Tot de nieuwe duurzame bron een feit is, worden bedrijven en woningen op Zernike, Paddepoel en Selwerd worden tot die tijd voorzien van warmte uit een tijdelijke warmtecentrale, die eind van dit jaar klaar moet zijn. Dan worden diverse gebouwen op Zernike Campus, waaronder de Hanzehogeschool, aangesloten op de tijdelijke centrale.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen