Kensington winnaar van Popprijs 2017

Foto: De Redactie

Kensington heeft zaterdagavond tijdens het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen de Popprijs 2017 gewonnen. De prijs bestaat uit een beeld van Theo Mackaay en een cheque van tienduizend euro.

De jury prees onder meer de Utrechtse band om een vorig jaar vijf keer uitverkochte Ziggo Dome. “Eindelijk hebben ze hem gewonnen”, zei presentator Frank van der Lende. Zanger Eloi Youssef sprak van een “kroon” na zo’n tien jaar hard werken. ‘De band is tien jaar bij elkaar in deze formatie”, vertelt Youssef.

De band landde op Groningen Airport Eelde, nadat ze eerder op de avond optraden bij de Vrienden van Amstel Live.

De award, die al bestaat sinds medio jaren 80, is voor de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De prijs is een initiatief van BV Pop en de Kunstenbond, uitgereikt door Buma Cultuur. Martin Garrix won de Popprijs in 2016.

Roosmarijn Reijmer kreeg eerder op de dag de Pop Media Prijs. Reijmer werkte tot vorig jaar als diskjockey bij NPO 3FM.

Cultuurfonds Pop Stipendium

Het Cultuurfonds Pop Stipendium werd voor het eerst toegekend op het festival. Producer en multi-instrumentalist Jacco Gardner kreeg een beurs van 10.000 euro, Ronnie Flex en Pink Oculus elk 5000 euro. Het Prins Bernhard Cultuurfonds wil daarmee elk jaar een beginnende popband of popartiest stimuleren zich verder te ontwikkelen.

Rapper Boef trad op, nadat eerder talloze festivals en organisaties de samenwerking met hem hadden opgezegd. De rapper was in opspraak gekomen na vrouwonvriendelijke uitspraken. Bij het begin van het optreden bood de rapper zijn excuses aan voor zijn woorden, dat met gejuich werd ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen