Bomenkap langs Zuidelijke Ringweg mag doorgaan

Foto: De Redactie

De bomenkap voor de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg in Groningen mag doorgaan. Dat blijkt uit de uitspraak van de Raad van State woensdag.

De werkzaamheden lopen door deze uitspraak geen vertraging op.

Het gaat om de bomenkap in vijf deelgebieden, waaronder bomen bij de Julianavijver, de Papiermolentunnel en het Sterrebos.

Het beroep tegen de bomenkap was aangespannen door de Vleermuiswerkgroep Groningen en de Natuur- en Milieufederatie Groningen. De natuurorganisaties zijn bang dat de zogenoemde foerageergebieden, dit zijn gebieden waar dieren voedsel zoeken, en vliegroutes van de beschermde vleermuissoorten worden aangetast door de bomenkap.

Foerageergebieden en vliegroutes

Volgens de Raad van State blijven in vier van de vijf deelgebieden de foerageergebieden genoeg beschikbaar. Verder worden er maatregelen genomen om de vliegroutes van de vleermuizen bruikbaar te houden. Ook worden de voortplantingsplaatsen en rustplaatsen van de vleermuizen door de kap van de bomen niet aangetast.

In de nieuwe situatie wordt de ringweg deels verdiept aangelegd. Dat betekent dat de meeste taluds verdwijnen, inclusief de bomen en houtopstanden die hierop staan. Voor elke boom die verdwijnt, komt volgens Aanpak Ring Zuid ten minste één nieuwe boom terug.

Bomenkap Julianavijver wacht op ontheffing

De ontheffingsprocedure voor de bomenkap bij de Julianavijver en in de omgeving van de Papiermolentunnel loopt nog. Voor deze omgevingsvergunning geldt dat pas gekapt kan worden nadat de aangevraagde ontheffing van de Wet natuurbescherming definitief is verleend.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen