Tien nieuwe elektrische bussen op de route Zuidhorn-Groningen

Foto: Provincie Groningen

Vrijdagmiddag zijn tien nieuwe elektrische bussen gepresenteerd. De bussen gaan vanaf 10 december rijden op de route tussen Zuidhorn en Groningen (Q-linkroute ‘groen’).

Op het traject Groningen Airport Eelde – Groningen rijden sinds februari 2017 twee elektrische bussen, de ‘Airportlink’.

Tussentijds bijladen

Q-link ‘groen’ rijdt tussen Zuidhorn en Groningen, buslijn 1 van het Hoofdstation via P + R Reitdiep naar Zuidhorn en buslijn 2 van station Europapark, via P+R Reitdiep, Zernike en UMCG Noord.

De bussen kunnen op P+R Reitdiep en busstation Zuidhorn tussentijds bijladen. Dit gebeurt met een zogeheten pantograaf, de oplaadpaal.

’s Nachts gebeurt dit bij de busstalling van Qbuzz aan de Peizerweg in Groningen.

Het systeem getest is de afgelopen weken getest en chauffeurs zijn getraind om met de nieuwe techniek te kunnen gaan rijden.

Schoon openbaar vervoer

Met de ingebruikname van de bussen is een nieuwe stap gezet in de verduurzaming van het openbaar vervoer in Noord-Nederland.

In 2030 mag al het openbaar vervoer in Nederland geen schadelijke stoffen meer uitstoten. Vervoerders zijn daarom samen met hun opdrachtgevers bezig om geleidelijk aan nieuwe, schone bussen in te zetten.

Elektrische bussen zijn vooral geschikt voor de kortere afstanden en worden vaak ingezet in het stadsvervoer en net rondom de stad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen