Laagste vangst muskusratten in 25 jaar

Foto: Publiek Domein

De muskusrattenvangst door waterschap Noorderzijlvest is dit jaar opnieuw gedaald.

Het aantal gevangen muskusratten zijn sinds de start in 2012 gedaald van 28.000 naar 6.200 dit jaar. Dit is het laagste niveau in het gebied van Noorderzijlvest van de afgelopen 25 jaar.

De bestrijding van muskusratten is noodzakelijk, omdat muskus- en beverratten een gevaar vormen voor onze waterkeringen en -veiligheid.

Samenwerken centraal

Het succesvol terugdringen is te danken aan een andere manier van muskusrattenbeheer. Daarbij staat een betere samenwerking centraal door de beheerders van de waterschappen onderling en de noordelijke waterschappen Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslan, Hunze en Aa’s, Vechtstromen en Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hierdoor kunnen de muskusratten veel effectiever en efficiënter bestreden worden.

Van ‘schoon naar vuil’

Waterschap Noorderzijlvest werkt daarbij van ‘schoon naar vuil’. De gebieden waar zich weinig tot geen rattenpopulatie bevindt – de zogeheten schone gebieden – worden schoongehouden, terwijl de gebieden waar nog veel muskusratten zitten – de vuile gebieden – veel aandacht krijgen. Door doelmatig in te grijpen in die gebieden, wordt groei naar een hoge populatie voorkomen.

Infographic

In bijgaande infographic ziet u het verloop van de vangst over de afgelopen vijf jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen