De 34-jarige Pascal Ledermann uit Zwitserland was donderdag de 50.000ste bezoeker van de tentoonstelling JR:Chronicles in het Groninger Museum. Bij binnenkomst verraste Geertje Smeding, projectleider van de tentoonstelling, de bezoeker met een bos bloemen en de catalogus over het werk van de Franse kunstenaar.
Ledermann bezocht het Groninger Museum samen met zijn moeder, broer en diens vriendin. Ze waren naar het museum gekomen om een bezoek te brengen aan de nieuwe tentoonstelling Stad houdt Stand - 350 jaar Groningens ontzet.
JR: Chronicles is een reis door de indrukwekkende carrière van de kunstenaar JR: van de graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte tot zijn maatschappelijke projecten over de hele wereld. JR's sociaal betrokken werk bevindt zich op het snijvlak van fotografie, straatkunst en performance.
JR in Oekraïne
In maart reisde JR naar Oekraïne en schakelde lokale bewoners in voor een monumentale openbare kunstactie met een portret van een vluchteling genaamd Valeriia. Een Oekraïense fotograaf, Artem Lurchenko, nam het portret van het vijfjarige meisje. De fotograaf kwam het kleine meisje en haar moeder tegen aan de Oekraïense grens toen ze het land ontvluchtten. "Dit kleine meisje is de toekomst en in deze oorlog herinnert ze ons eraan waar Oekraïners voor vechten", schreef JR op Instagram terwijl hij de afbeelding onthulde. Het project haalde de cover van TIME magazine. Het werk is nu te zien in de Biënnale van Venetië.
JR’s maatschappelijke projecten zijn wereldberoemd. In 2004 startte hij het project Portrait of a Generation, waarin hij tegenwicht biedt aan gewelddadige beeld van jongeren in de buitenwijken van Parijs. Voor Women are Heroes portretteerde hij vrouwen in sloppenwijken om hun vitaliteit en kracht zichtbaar te maken. Wereldberoemd is zijn werk Kikito, uit de serie Giants: een 20 meter hoge monumentale foto van een nieuwsgierige peuter die speels over het grenshek tussen Mexico en de VS gluurt. Deze indrukwekkende series zijn nu in het Groninger Museum te zien.
JR: Chronicles is nog tot en met 12 juni te zien.
Kijk voor meer informatie:
groningermuseum.nl