D66 wil een online burgerdossier

Foto: Publiek Domein

D66 Groningen wil dat de gemeente een pilot start met het instellen van een persoonlijk online burgerdossier. D66 heeft hiervoor deze week een initiatiefvoorstel ingediend.

Het doel is volgens de partij het verbeteren van de online dienstverlening van de gemeente, het vergroten van zelfredzaamheid van de betrokken inwoners en het verlagen van de administratieve druk voor de betrokken ambtenaren.

Gelijkwaardige relatie

Na de decentralisaties in de zorg heeft de gemeente Groningen beschikking gekregen over veel privacygevoelige informatie van en over haar bewoners. Zoals bijvoorbeeld of je kind medicijnen slikt tegen een angststoornis, of over dat je zelf psychische hulp gehad hebt na een scheiding en nu nog ondersteuning krijgt met de opvoeding van je kinderen. De gemeente gebruikt deze gegevens voor de WIJ-teams, maar ook voor het afhandelen van financiën.

‘Als burger weet je vaak niet welke informatie de overheid over jou heeft en dit staat een gelijkwaardige relatie in de weg. Wij denken dat mensen meer vertrouwen krijgen in de overheid krijgen als ze zelf kunnen bepalen wie er toegang krijgt tot hun gegevens’, zegt D66-raadslid Wieke Paulusma.

Zelfredzaamheid

Ervaringen uit Estland en Denemarken laten zien dat toegang tot online gegevens van de overheid ervoor zorgt dat mensen zelfstandiger beslissingen kunnen nemen. Hierdoor zijn burgers beter voorbereid als ze iets met de overheid moeten regelen, stellen ze gerichter vragen tijdens een gesprek en onthouden ze beter wat er is afgesproken. Toegang tot je eigen gegevens betekent namelijk ook dat je altijd nog het een of ander kunt nalezen, voor jezelf of bijvoorbeeld samen met een mantelzorger.

Pilot

Met de pilot moet onderzocht worden welke effecten het heeft wanneer iemand toegang krijgt tot de gegevens die de gemeente over hem of haar heeft. Naast het verbeteren van zelfredzaamheid en de de online dienstverlening zal gekeken worden of het kan leiden tot een lagere administratieve druk voor de betrokken ambtenaren. D66 wil dat de gemeente blijft investeren in manieren waarop mensen online hun persoonlijke zaken kunnen regelen, omdat de gemeente moet streven naar een optimale fysieke én digitale dienstverlening aan burgers.

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen