Pilot BikeShare050 gestart

Startmoment BikeShare050.
Startmoment BikeShare050.
Foto: © Jeroen van Kooten

Onder de naam BikeShare 050 is woensdag 1 maart een proef gestart met een fietsdeelsysteem in de stad Groningen. Zo’n honderd proefpersonen testen gedurende een half jaar het systeem.

Bijzonder is dat gebruikers de 20 beschikbare fietsen met een app kunnen vinden en reserveren en daarnaast het slot ermee kunnen ontgrendelen.

Smartphone

De gebruikers van de deelfiets krijgen een inlogcode voor de app. De fietsen zijn hiermee tot vier uur van tevoren te reserveren. Ze zijn gestald op een aantal plekken in de stad, zoals scholen, overheidsgebouwen en P+R-terreinen. Bij het achterlaten meldt de gebruiker de fiets via zijn smartphone weer af.

Tijdens de proef wordt er samengewerkt met re-integratieorganisatie WerkPro. Bij een mankement aan de fiets krijgt WerkPro een melding en repareert deze. Als er te veel deelfietsen op één punt in de stad staan, zorgen medewerkers van WerkPro voor een betere verspreiding.

Voordelen

Het fietsdeelsysteem heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor minder auto’s in de spits en verbetert de bereikbaarheid van scholen en kantoren in de stad. Forenzen kunnen gemakkelijk vanaf de randen van de stad, zoals P+R-terreinen, het laatste deel van hun reis per fiets afleggen. Studenten kunnen binnen de stad fietsen in plaats van met de stadsbus te reizen.

Daarnaast kan BikeShare 050 bijdragen aan de aanpak van het fietsparkeren en het verminderen van het aantal weesfietsen in de stad.

“Ook met het oog op de aanpak van de zuidelijke ringweg, is het goed fietsen onder forenzen te stimuleren. En natuurlijk is fietsen gewoon gezond!”, aldus Huyink.

Zes partijen

“Groningen wil nu en in de toekomst goed bereikbaar zijn. De fiets speelt hierin een belangrijke rol. Daarom introduceren wij dit fietsdeelsysteem naar een idee van Steven de Boer van EnTranCe, onderdeel van de Hanzehogeschool”, zegt directeur Wilko Huyink van Groningen Bereikbaar.

Zes partijen doen mee aan BikeShare 050: het Noorderpoort, het Alfa-college, de Hanzehogeschool, de gemeente Groningen, de provincie Groningen en Groningen Bereikbaar. Iedere partij registreert een aantal gebruikers, in totaal ongeveer honderd personen.

Initiatiefnemer is de samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar, die maatregelen bedenkt om automobilisten uit de spits te halen en met reisalternatieven komt.

Ambitie

Groningen Bereikbaar onderzoekt tijdens de proefperiode of de techniek goed werkt en wat de bevindingen van de gebruikers zijn. Als de proef succesvol is, is de ambitie meer deelfietsen in te zetten.

Meer informatie staat op www.groningenbereikbaar.nl/bikeshare050

Fotobijschrift: Teammanager Cor Dekker van Noorderpoort, Christien de Graaff, lid College van Bestuur van Alfa-college, wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen, directeur Wilko Huyink van Groningen Bereikbaar, dean Jan-Jaap Aué van EnTranCe (Hanzehogeschool) en gedeputeerde Fleur Gräper van de provincie Groningen (v.l.n.r.) nemen de eerste deelfietsen in gebruik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen