Groei Stad Groningen door jongeren uit de regio

Foto: De Redactie

De stad Groningen groeit en trekt veel jongeren uit grote delen van Noord-Nederland. De meeste jongeren komen naar Groningen om te gaan studeren, maar na de studie verlaat ook een groot deel hiervan weer de stad.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De gemeente Groningen kreeg in de afgelopen vier jaar bijna 600 nieuwe inwoners erbij als gevolg van binnenlandse verhuizingen. Jaarlijks komen er duizenden 18- tot 21-jarigen bij uit andere gemeenten. Echter vooral in de leeftijd onder 23- tot 30-jarigen verliest de stad per saldo veel inwoners. Mensen ouder dan veertig jaar komen nauwelijks naar Groningen, maar verlaten de stad ook zelden.

Noorderlingen

Uit de cijfers blijkt dat twee op de drie mensen uit een van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe komen. Anderzijds raakt Groningen meer mensen kwijt aan de Randstad dan er vanuit de Randstad komen.

‘Roltrap voor Noord-Nederland’

De stad Groningen fungeert met de Rijksuniversiteit en hogescholen volgens het CBS als een ‘roltrap voor Noord-Nederland’: jongeren uit de omgeving gaan studeren in Groningen om vervolgens, na de studie, voor een passende baan naar de grote steden van de Randstad te verhuizen. Amsterdam en in mindere mate Utrecht trekken de meeste Groningers.

De afgelopen vier jaar verhuisden ruim 2.500 mensen meer van Groningen naar Amsterdam dan vice versa. Buiten de Randstad trekt ook Zwolle veel Groningers. Eerder is aangetoond dat afgestudeerden die Groningen verlaten meer gaan verdienen dan degenen die blijven.

Urban Data Center

Vandaag, dinsdag 31 januari tekenen CBS en de gemeente Groningen een overeenkomst om samen te gaan werken in een nieuwe organisatie, het CBS Urban Data Center Regio Groningen. In dit nieuwe Urban Data Center (UDC) gaan CBS en de gemeente Groningen gezamenlijk data verzamelen, verwerken en presenteren over onder andere veiligheid, gezondheid, mobiliteit, onderwijs, duurzaamheid en economische ontwikkeling. Hiermee kunnen data effectiever ingezet worden voor de samenleving.

In Nederland zal al UDC’s in Eindhoven en in Heerlen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen