Kunstwerk uit privécollectie David Bowie te zien in Groninger Museum

'Courtoise Manière', (1983) - Nathalie du Pasquier.
'Courtoise Manière', (1983) - Nathalie du Pasquier.
Foto: Groninger Museum

Het kunstwerk ‘Courtoise Manière’ uit de privécollectie van David Bowie is vanaf dinsdag 10 januari te zien in het Groninger Museum. Het is dinsdag 10 januari een jaar geleden dat David Bowie overleed.

Het werk ‘Courtoise Manière’, de fruitschaal, is gemaakt door kunstenaar Nathalie du Pasquier. Het museum kocht dit werk in november aan tijdens een veiling van kunstwerken uit de privécollectie van David Bowie.

Na het overlijden van David Bowie kwam nog een nieuw aspect aan het licht: Bowie was een gepassioneerd verzamelaar van Memphis design uit de jaren tachtig.

‘Objects for the electronic age’

Deze schaal is onderdeel van de reeks Objects for the electronic age, die Du Pasquier samen met haar echtgenoot George James Sowden bedacht in 1983. Ze zijn karakteristiek voor de mentaliteit van Memphis, waar zij beide medeoprichters van waren: decoratie is belangrijker dan techniek, materialen worden in ongebruikelijke kleuren en combinaties gebruikt en de boodschap gaat over associaties, niet over functioneel gebruik.

Het laminaat (geperste kunststof) is speciaal gemaakt op basis van tekeningen van Du Pasquier door Abet laminati. Alle objecten werden met de hand gemaakt door Giuseppe Verdi voor Arc 74 studio in Milaan, in een kleine oplage. Daarom is elk voorwerp verschillend en uniek te noemen.

De reeks werd in 1985 voor het eerst getoond in het Groninger Museum, toen museumdirecteur Frans Haks zich begon te interesseren voor radicaal Italiaans design.

Dit leidde behalve tot tentoonstellingen en aankopen, uiteindelijk tot het postmodernistische nieuwe museumgebouw. De fruitschaal van Du Pasquier vormt daar een schakel in.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen