Nederlands Mastocytose Centrum Groningen geopend in UMCG

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft vrijdag 30 september het Nederlands Mastocytose Centrum Groningen geopend. Het centrum is onderdeel van de afdeling Interne Geneeskunde van het UMCG.

Het Nederlands Mastocytose Centrum Groningen is het enige expertisecentrum voor deze aandoening in Nederland en biedt patiënten met de zeldzame ziekte mastocytose de best mogelijke, hoog specialistische zorg. Hierin werken medisch specialisten van uiteenlopende vakgebieden samen, zoals verschillende internisten, pathologen, klinisch chemici, kinderartsen en dermatologen.

Mastocytose

Mastocytose is een zeldzame ziekte , waarbij ophopingen van abnormale mestcellen ontstaan in de huid, het beenmerg en organen. Mestcellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Zij zijn betrokken bij allergische reacties en het bestrijden van bepaalde infecties. Bij patiënten met mastocytose kunnen de abnormale mestcellen stoffen vrijgeven, zonder dat er sprake is van een allergeen. Deze stoffen kunnen leiden tot een scala aan reacties, waaronder huidreacties, lage bloeddruk, shock en ernstige botontkalking. Systemische mastocytose komt naar schatting voor bij 1 op de 10.000 mensen.

Doordat het UMCG is aangewezen als expertisecentrum op het gebied van mastocytose, komen patiënten uit heel Nederland en België nu naar het nieuwe centrum voor onderzoek en behandeling.

Wetenschappelijk onderzoek

Het centrum biedt ook onderwijs op maat en er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats, dat zich richt op de gevolgen van Mestcel-proliferatie en Mestcel activatie. Bij de agressieve vormen richt het onderzoek zich op het vergroten van de overlevingskans, bij de minder agressieve vormen op het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Er vinden studies plaats naar de oorzaken van insectenallergie en naar het effect van verschillende behandeling hiertegen. Ook is er onderzoek naar het hoge risico op fracturen dat het ziektebeeld heeft.

(Bron: UMCG)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen