Groningse overheden wijzen gasbesluit minister Kamp af

Foto: Jan Buurma

De Groningse overheden wijzen het gasbesluit van Mininster Kamp af.

Het ontwerp- instemmingsbesluit over de gaswinning uit het Groningenveld gaat onvoldoende uit van een ‘veilige en verantwoorde gaswinning’, meldt de provincie Groningen.

Te veel onduidelijkheden en onzekerheden

De provincie Groningen, de bevingsgemeenten, waterschappen en de Veiligheidsregio vinden dat de neerwaartse lijn ontbreekt en er nog teveel onduidelijkheden en onzekerheden zijn. Er wordt te weinig rekening gehouden met de veiligheid, voorkomen van schade, de maatschappelijke – en psychosociale impact en de gevolgen voor leefbaarheid en economie.

Dit zijn de hoofdpunten die de lokale overheden aangeven in hun zienswijze, die tot tot 11 augustus ingediend kan worden.

Over het productieniveau van 24 miljard kubieke meter per gasjaar wordt gesteld dat dit weliswaar een stap is naar een lager winningsniveau maar dat de periode van vijf jaar te lang is. Daarbij vindt de regio dat de toegezegde neergaande lijn voor gaswinning voor de komende jaren niet wordt zeker gesteld met dit gasbesluit.

Regie

De regio wil ook dat de regie verschuift van NAM en CVW naar de Nationaal Coördinator. Het gaat hierbij over het opstellen en uitvoeren van regelingen zoals een nieuwbouwregeling, koopregeling en regeling achterstallig onderhoud, maar ook in de processen van versterken en schade.

Op die manier kan met de lokale overheden beter worden gewerkt aan herstel van vertrouwen.

Maatschappelijke impact

De maatschappelijke impact van de gaswinning is immens groot in Groningen. Uit het RUG onderzoek ‘Veiligheidsbeleving, gezondheid en toekomstperspectief van Groningers’ blijkt een duidelijk verband tussen het optreden van schade aan gebouwen, veiligheidsbeleving en gezondheidsklachten.

Ook wordt er te weinig rekening gehouden met de gevolgen van de gaswinning op het cultureel erfgoed en voor de veiligheid van industriële installaties en infrastructuur.

De lokale overheden; gemeenten, provincies, waterschappen en Veiligheidsregio Groningen, dienen voor 11 augustus hun zienswijze in. Minister kamp van Economische Zaken zal voor 1 oktober 2016 een definitief gaswinningsbesluit nemen. De Tweede Kamer spreekt in september met de minister over het te nemen besluit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen