Provincie vóór samengaan gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer

Foto: De Redactie

De provincie Groningen wil dat de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer per 1 januari 2019 samen een nieuwe gemeente gaan vormen.

Gedeputeerde Staten (GS) gaat de komende periode samen met deze gemeenten een herindelingsontwerp voorbereiden.

Dit besluit is genomen, omdat onvoldoende is aangetoond dat Haren als zelfstandige gemeente in regionaal perspectief een duurzame, (financieel) robuuste en bestuurskrachtige toekomst heeft, meldt de provincie dinsdag.

Het herindelingsontwerp leidt na inspraak tot een herindelingsadvies van Provinciale Staten aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Als de minister en het kabinet dit advies overnemen mondt dit uit in een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer.

De gemeenten Groningen en Ten Boer besloten eerder al om per 1 januari 2019 samen verder te gaan. Op 22 juni hebben de raden van beide gemeenten aangegeven dat de gemeente Haren welkom is om hierbij aan te sluiten. De gemeenteraad van Haren had zich echter op 15 juni opnieuw uitgesproken voor voortzetting van de zelfstandige gemeente Haren.

De provincie kan op grond van de Wet algemene regels herindeling (Wet arhi) en het Beleidskader gemeentelijke herindeling het initiatief nemen tot een herindelingsvoorstel.

Belang van de inwoners

Gedeputeerde Staten zetten het belang van de inwoners voorop bij samenvoeging van de drie gemeenten per 1 januari 2019.

Uit de ‘ Verkenning gemeentelijke herindeling Groningen, Haren en Ten Boer’ (2 juni 2016) die de drie gemeenten hebben uitgevoerd, komt naar voren dat de nieuwe gemeente haar inwoners meer bestuurskracht kan bieden en een nog sterkere motor zal zijn voor ontwikkeling op het gebied van economie en werkgelegenheid, cultuur, onderwijs en duurzaamheid. De nieuwe gemeente heeft bovendien een sterke organisatiekracht en is financieel robuust.

Herindelingsontwerp: samen met gemeenten

Een herindelingsontwerp geeft een procesmatige en inhoudelijke onderbouwing van de voorgestelde herindeling. De gepleegde ‘Verkenning’ vormt hiervoor een goede basis, vinden Gedeputeerde Staten. GS hechten aan een zorgvuldig proces, dat samen met de drie betrokken gemeenten wordt ingevuld en ook dat de bewoners erbij worden betrokken.

Betrekken van de bewoners

Op woensdag 13 juli 2016 organiseert de provincie samen met de gemeenten een informatieavond om de inwoners van Groningen, Haren en Ten Boer te informeren over het proces. De informatieavond vindt plaats van 20.00 tot 22.00 uur plaats in het provinciehuis. (Inloop vanaf 19.30 uur.)

Nog voor de vaststelling van het herindelingsontwerp zal in elke gemeente een bijeenkomst plaatsvinden om met de inwoners in gesprek te gaan over wat men belangrijk vindt voor de nieuwe gemeente. Burgernabijheid en voorzieningen voor de inwoners zullen belangrijke thema’s zijn voor het proces om te komen tot het herindelingsontwerp.

Ook in het vervolgproces betrekken provincie en gemeenten samen de inwoners en maatschappelijke organisaties.

Formele vervolgstappen

Na de zomervakantie stellen Gedeputeerde Staten het herindelingsontwerp vast. De drie colleges van B&W leggen dit uiterlijk binnen twee weken ter inzage. Vervolgens kan iedereen binnen acht weken een zienswijze indienen, gericht aan Gedeputeerde Staten.

Ook de raden van de drie gemeenten kunnen hun zienswijze op het herindelingsontwerp indienen. Hiervoor geldt een termijn van drie maanden. Daarna stellen Provinciale Staten uiterlijk binnen vier maanden het herindelingsadvies vast. Daar staat ook een inhoudelijke reactie in op de zienswijzen en eventuele aanpassingen die op basis daarvan zijn doorgevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen