Waarschuwing voor smog in Groningen

Foto: Pixabay

Inwoners van Groningen kunnen donderdag last krijgen van smog. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat de luchtkwaliteit slecht is. De waarschuwing geldt ook voor de provincies Drenthe en Overijssel.

Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en zo min mogelijk fysieke inspanning te doen, vooral aan het eind van de middag en het begin van de avond. Smog door ozon kan leiden tot luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook komt irritatie aan ogen, neus en keel voor.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, als er weinig wind staat. Vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd.

De komende dagen is de luchtkwaliteit iets minder slecht, door de wind gaat draaien naar het zuidwesten.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen