Bijna driekwart Groninger verenigingen op zoek naar vrijwilligers

21 jun , 16:20 Nieuws
speeltuin de hoogte
Bijna driekwart van de Groninger verenigingen is op zoek naar vrijwilligers. Uit onderzoek onder 224 sport-, dorps- en culturele verenigingen blijkt dat 73 procent van de Groninger verenigingen nieuwe vrijwilligers zoek.
Huis voor de Sport Groningen, Groningen Dorpen, CMO STAMM en KultuurLoket (VRIJDAG) hebben in opdracht van de provincie Groningen het onderzoek gedaan, waaraan 224 verenigingen meewerkten. Het onderzoek richtte zich op het vinden, binden, opleiden en waarderen van vrijwilligers. Uit het onderzoek blijkt dat saamhorigheid, gezelligheid en een zinvolle bijdrage willen leveren zijn nog altijd de belangrijkste redenen waarom mensen vrijwilligerswerk willen doen.
Toch heeft 73 procent van de verenigingen een gebrek aan helpende handen. Bij 44 procent van de verenigingen staat het water aan hun lippen, zij geven aan hulp nodig te hebben bij het vinden en binden van vrijwilligers. 41% heeft de wens om vernieuwingen aan te brengen in het bestuur. Op basis van deze resultaten gaan de steuninstellingen de provincie in om huidige besturen te ondersteunen en inspireren.

Vrijwilligers maken het verschil

Zowel bij sport-, dorps- en culturele verenigingen als bij burgerinitiatieven draait een groot deel van de werkzaamheden op vrijwillige inzet van leden. Een positieve noot uit het onderzoek: “voor afgebakende taken of éénmalige events is het makkelijker om vrijwilligers te vinden, voor langere klussen is het lastiger.”

Toekomstbestendige verenigingen

De vier organisaties die het onderzoek hebben uitgevoerd, gaan de komende maanden de provincie in om besturen te ondersteunen en adviseren. Ook bieden ze tal van workshops en trainingen om verenigingen toekomstbestendig te maken.