Wietexperiment van start in Groningen

Foto: Publiek Domein

Deze maandag is de wietproef van start gegaan in de gemeente Groningen. In totaal tien gemeenten doen mee aan een wietexperiment, waarbij vanaf vandaag zowel gedoogde als gereguleerde wiet mag worden verkocht. Het experiment duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

De wietproef begon eind vorig jaar in Breda en Tilburg, waar sindsdien zowel gereguleerde als gedoogde cannabis mocht worden verkocht. Naast Groningen doen ook Zaanstad, Almere, Arnhem, Nijmegen, Voorne aan Zee, Heerlen en Maastricht mee aan de proef.

De nieuwe fase van het wietexperiment wordt de ‘overgangsfase’ genoemd waarin “kwantiteit, kwaliteit en diversiteit” van gereguleerde producten worden geoptimaliseerd. Coffeeshophouders willen bijvoorbeeld dat meerdere telers leveren, zodat het aanbod divers is. Als dat niet het geval is, wordt gevreesd voor een toename van illegale (straat)handel.

In eerste instantie mochten de betrokken coffeeshops niet meer dan 500 gram gereguleerde cannabis in huis hebben, maar die limiet werd later verhoogd naar een weekvoorraad.

In de nieuwe coalitie is alleen de VVD een warm pleitbezorger van het experiment. De PVV stelde eerder voor de proef te pauzeren tot een nieuw kabinet aantreedt, maar daar stemde een meerderheid van de Kamer tegen. NSC en BBB hebben zich tegen een uitbreiding van de proef uitgesproken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen