Symbolische handtekening gezet; einde van gaswinning in Groningen

19 apr , 15:15 Nieuws
vijlbrief 1
Redactie

Het is definitief. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft symbolisch de wet, waarmee definitief een einde komt aan de gaswinning uit het Groningenveld.

Dit gebeurde samen met Groningse bestuurders, organisaties en bewoners in een tent, opgebouwd in een schuur naast een weiland in Kolham, waar in 1959 voor het eerst aardgas werd aangeboord.

Het is een bijzonder, historisch moment, vertelt Vijlbrief voorafgaand aan de ondertekening. 'Voor inwoners een nieuw leven, Groningers eindelijk boven Gas.Tijd voor een Nij Begun'. Het gas was de motor voor de welvaartstaat Nederland.

"Fabrieken, kassen en woningen. In 1973 was driekwart van Nederland aangesloten op gas",vetelde Vijlbrief. Het leverde veel geld op. Er was een donkere zijde, decennia lang. De gaswinning betekende aardbevingen met grote schades als gevolg voor mensen en gebouwen".

"Na 65 jaar aangeboorde gas is vandaag dooft de vlam. Vanaf vandaag is de wet in werking. Woensdag ondertekende de koning de wet en deze staat ook in de staatscourant gepubliceerd", vertelde Vijlbrief.

"Het einde van een tijdperk, een begin van nieuwe periode, van hopelijk minder aardbevingen, maar we zijn er nog niet. Veel herstel is nodig, van huizen, gemeenschappen, dorpen, maar vooral vertrouwen".

De oorzaak is weggenomen, maar de gevolgen van de gaswinning gaan nog jaren door. Evenals het versterken van de schades en het vertrouwen van de inwoners van Groningen. "De Groningers hadden altijd gelijk en hebben het vandaag ook gekregen”, zei hij onder luid applaus.

Na zijn toespraak overhandigde Vijlbrief kopieën van de ondertekende wet aan belangrijke mensen die hebben bijgedragen aan het stopzetten van de gaswinning en het opkomen voor de belangen van de slachtoffers. De eerste ging naar Trijnie van der Sluis, weduwe van Meent van der Sluis. De in 2000 overleden Van der Sluis was in 1989 de eerste die een link legde tussen gaswinning in Groningen en Drenthe en aardbevingen.

Nu de wet is aangenomen betekent het dat er geen gas meer mag worden gewonnen en dat de laatste gaslocaties ontmanteld kunnen worden. De oude gaslocaties worden vol met beton gestort.